آیا در دستان خود احساس درد و سفتی میکنید؟ این میتواند نشانهای از آرتریت دست باشد، یک بیماری شایع که میلیونها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار میدهد. در این مقاله، مفاهیمی چون تعریف آرتریت دست و گزینههای درمانی موجود را بررسی میکنیم و متوجه میشویم آرتریت دست بهچه معناست.
آرتریت دست زمانی رخ میدهد که غضروف مفاصل دست شروع به ساییدگی میکند و منجربه التهاب و ناراحتی میشود. انواع مختلفی از آرتریت دست وجود دارد، از جمله استئوآرتریت، آرتریت روماتوئید و آرتریت پس از سانحه.
آرتریت دست یک بیماری شایع است که می تواند باعث درد، سفتی و کاهش عملکرد دست شود. با درک انواع، علل و گزینه های درمانی آرتریت دست، افراد میتوانند اقدامات پیشگیرانهای برای مدیریت علائم خود و بهبود کلی کیفیت زندگی خود انجام دهند.
در ادامه بهصورت دقیق این به این مشکل میپردازیم و علل آن را بررسی میکنیم.
فهرست مطالب
آرتریت دست چیست؟
در تعریف آرتریت دست باید گفت که بهطور خلاصه به التهاب در مفاصل دست، آرتریت دست میگویند که ممکن است ناشی از بیماری داخلی یا آسیب خارجی باشد. آرتریت دست علل مختلفی دارد و در انواع مختلفی مانند آرتریت استئو آرتریت، روماتوئید و آرتریت ناشی از سانحه شایع است.
بهعنوان مثال، استئوآرتریت شایع ترین نوع آرتریت دست است و اغلب در افراد مسن دیده میشود. این نوع آرتریت زمانی اتفاق میافتد که غضروفی که مفاصل را بالشتک میکند به مرور زمان از بین میرود و باعث ساییدگی استخوانها روی یکدیگر میشود. این میتواند منجر به درد، تورم و مشکل در حرکت انگشتان و شست شود.
از طرف دیگر، آرتریت روماتوئید یک بیماری خودایمنی است که باعث میشود سیستم ایمنی بدن به مفاصل حمله کند و میتواند مفاصل متعدد بدن از جمله مفاصل دست را تحت تاثیر قرار دهد. آرتریت روماتوئید میتواند باعث درد، سفتی و تغییر شکل مفاصل نیز شود.
آرتریت پس از ضربه و سانحه نیز میتواند در اثر آسیب دست، مانند شکستگی یا دررفتگی ایجاد شود. بهعبارت دیگر، ضربه به مفصل میتواند منجر به آسیب غضروف و متعاقب آن آرتریت شود.
آرتریت با هر روشی که ایجاد شده باشد، میتواند درمان شده و مشکلات ناشی از آن را کاهش دهد. بنابراین بهتر است که با دقت لازم به توصیههای پزشک خود عمل کرده و در طول درمان تمام تلاش خود را بهکار بگیرید.
علائم ابتلا به آرتریت دست و تشخیص آن
علائم آرتریت دست بسته به نوع و شدت بیماری میتواند متفاوت باشد. علائم شایع این بیماری شامل درد مفاصل، سفتی، تورم و کاهش دامنهٔ حرکتی است. درد و سفتی اغلب در صبحها یا بعد از دورههای عدم تحرک بدتر میشود.
تورم در مفاصل و احساس درد و التهاب در این بخش میتواند احساس ناخوشایندی را ایجاد کند.
کریپاتسیون و یا شنیدن صدا از مفاصل نیز میتواند بسیار آزاردهنده باشد. این صدا که با درد، قرمزی و احساس تورم در مفاصل همراه است، میتواند بخشی از فعالیتهای زندگی شما را مختل کند.
اگر بین اینها چندین نشانه را باهم دارید بهتر است با پزشک خود مشورت کرده و از او برای انتخاب بهترین راه درمانی برای آرتریت دست، راهنمایی بخواهید.
تشخیص بیماری آرتریت دست
برای تشخیص آرتریت دست، پزشک خانواده معمولا یک معاینهٔ فیزیکی انجام میدهد و سابقهٔ پزشکی شما را بررسی میکند. آنها همچنین ممکن است آزمایش های تصویربرداری مانند اشعه ایکس یا اسکن MRI را برای ارزیابی میزان آسیب مفصلی درخواست کنند یا در نهایت شما را به یک متخصص ارتوپدی ارجاع دهند.
درمان آرتریت دست
گزینههای درمانی متفاوتی برای آرتریت دست وجود دارد. هدف از درمان آرتریت دست، کاهش درد، کاهش التهاب و بهبود عملکرد دست است. همانطور که بیان شد، گزینههای درمانی مختلفی وجود دارد و مناسبترین درمان برای هر فرد؛ به نوع و شدت آرتریت بستگی دارد.
درمانهای دارویی آرتریت دست
داروها میتوانند به مدیریت درد و التهاب مرتبط با آرتریت دست کمک قابلتوجهی کنند. داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs)، مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن، میتوانند درد را تسکین دهند و التهاب را کاهش دهند. همچنین ممکن است از کرم ها یا ژل های موضعی حاوی NSAID ها برای کنترل و یا کاهش میزان درد مفاصل استفاده شود.
در برخی موارد، تزریق کورتیکواستروئید ممکن است برای کاهش التهاب و تسکین موقت درد توصیه شود. این تزریقها معمولاً در مفصل آسیب دیده انجام میشود.
درمان غیر جراحی
فیزیوتراپی و ورزش برای آرتریت دست
فیزیوتراپی میتواند نقش مهمی در مدیریت آرتریت دست داشته باشد. فیزیوتراپیست میتواند تمرینات و حرکات کششی را برای بهبود انعطاف پذیری مفاصل، تقویت عضلات اطراف مفاصل و کاهش درد به شما آموزش دهد.
تمرینات دست ممکن است شامل خم شدن انگشتان، کشش مچ دست و تمرینات تقویت مفاصل باشد. یک درمانگر همچنین ممکن است استفاده از گرما یا سرما درمانی را برای کمک به کاهش درد و کاهش تورم توصیه کند.
دستگاههای کمکی و استراتژیهای تطبیقی برای آرتریت دست
استفاده از وسایل کمکی و راهبردهای تطبیقی میتواند کارهای روزانه را برای افراد مبتلا به آرتریت دست آسان کند. این دستگاهها میتوانند به کاهش استرس روی مفاصل کمک کرده و بهبود عملکرد دست را تا حد زیادی ارتقا دهند. برخی از وسایل کمکی مانند انواع مختلف آتلها، ساخته شدهاند که میتوانند از مفاصل آسیبدیده حمایت کرده و آنها را در حالت پایداری نگهدارند.
استراتژیهای تطبیقی ممکن است شامل اصلاح نحوهٔ انجام کارهای روزانه باشد، مانند استفاده از دستههای بزرگتر روی ظروف یا ابزارهای کمکی برای کاهش میزان فشار بر روی دستها و افزایش نیرو به اجسام موردنظر. بنابراین؛ مجموعهایی از این فعالیتها میتواند در رسیدن به بهبودی ناشی از آرتریت دست موثر باشند.
گزینههای جراحی برای آرتریت دست
در موارد شدید آرتریت دست که به درمانهای محافظه کارانه پاسخ نمیدهند، ممکن است جراحی توصیه شود. بسته به مفصل آسیب دیده و میزان آسیب، چندین گزینه جراحی در دسترس است.
بهطور کلی، فیوژن مفصل یکی از راههای جراحی آرتریت دست است.
فیوژن دست که به آرترودزیس نیز معروف است، شامل جوش دادن دائمی استخوان های مفصل به یکدیگر است. این جراحی، حرکت در مفصل را بهطور قابل توجهی کاهش داده اما میتواند درد را تسکین دهد. از طرف دیگر، تعویض مفصل شامل برداشتن مفصل آسیبدیده و جایگزینی آن با مفصل مصنوعی نیز میتواند یک راه دیگر درمان آرتریت دست از طریق جراحی باشد.
اقدامات بعد از جراحی آرتریت دست
پس از انجام درمانهای پزشکی، ایجاد برخی تغییرات در سبک زندگی میتواند به مدیریت علائم آرتریت دست کمک کند. حفظ وزن سالم میتواند استرس مفاصل را کاهش داده و درنهایت درد را کاهش دهد. خوردن یک رژیم غذایی متعادل و غنی از غذاهای ضد التهابی مانند میوهها، سبزیجات و اسیدهای چرب امگا 3 نیز میتواند مفید باشد.
درگیر شدن در ورزشهای منظم، مانند شنا یا فعالیتهای کمضربه، میتواند به بهبود تحرک مفاصل و تقویت عضلات اطراف کمک کند. مهم است که از حرکات مکرر دست یا فعالیتهایی که فشار بیش از حد به مفاصل وارد میکند خودداری کرده و احتیاط زیادی را در طول روز درنظر بگیرید.
آرتریت دست میتواند بهطور قابلتوجهی بر کیفیت زندگی افراد تاثیر بگذارد و حتی کارهای ساده را نیز چالش برانگیز و دردناک کند.
با اینحال، با رویکرد درمانی مناسب، بسیاری از افراد مبتلا به آرتریت دست میتوانند از علائم خود رهایی یافته و عملکرد دست را بهبود بخشند.
در حالی که هیچ درمان قطعی برای آرتریت دست وجود ندارد، تحقیقاتی که در حال انجام است و پیشرفتهای که مشاهده میشود در گزینههای درمانی امید بیشتری را برای آینده ایجاد میکند. تحت نظر بودن توسط متخصصان مرتبط، برای ایجاد یک برنامهٔ درمانی شخصی که به نیازها و اهداف پیشگیری یا درمانی شما میپردازد، بسیار با اهمیت است.
به یاد داشته باشید، تشخیص زودهنگام و مداخلـۀ بهموقع میتواند، تفاوت قابلتوجهی در میزان پیشرفت درمان و مدیریت بهتر آرتریت دست ایجاد کند. اگر احساس درد یا سفتی در دست دارید، برای تشخیص دقیق و برنامهٔ درمانی مناسب با یک متخصص ارتوپدی و یا حتی پزشک خانوادگی خود مشورت کنید و راهنماییهای لازم را از او بخواهید.