اگر اخیرا در زانوی خود درد ممتدی را احساس میکنید، ممکن است به کیست بیکر دچار شده باشید. این کیست در بخش پشتی زانو ایجاد میشود و درد فراوانی را برای افراد ایجاد میکند. برای آگاهی از اینکه کیست بیکر چیست و چه درمانی دارد، میتوانید از این مقاله بهرهمند شوید.
بررسی تخصصی کیست بیکر و راههای درمانی برای آن
مفاصل بدن انسان، از جمله اعضای حساس و آسیبپذیر در بدن انسانها هستند که البته به سلامت آنها کمتر پرداخته شده است. درد مفاصل درصورت وقوع، میتواند مشکلات بسیار زیادی را برای افراد فراهم کند.از آنجایی که اهمیت تناسباندام با ورزش کمتر شده است، مشکلات فراوانی در بدن افراد ایجاد خواهد شد که ناشی از عدم توجه به شرایط فیزیکی بدن افراد است. گاهی این مشکلات ناشی از آسیب به مفاصل است و در برخی موارد، ناشی از حضور یک کیست دردناک در این نواحی است. کیستها بهطور معمول، تودههایی در بدن انسان هستند که به دلایل مختلف ایجاد میشوند. همانطور که میدانید، در این مقاله همراه شما هستیم تا به بررسی کیست بیکر بپردازیم.
اگر در مراجعهٔ اخیر شما به پزشک متخصص در اثر زانودرد شدید، تشخیص وجود کیست بیکر در بدن شما داده شده است و یا احتمال میدهید درد در مفصل زانوی شما و انقباضهای عضلانی، به علت وجود یک نوع کیست باشد، این مقاله برای آگاهی شما جمعآوری شده است. امیدواریم بتوانید به کمک این مقاله، با آگاهی بیشتری نسبت به مشکل فعلی خود روبهرو شوید.
کیست بیکر چیست؟
کیست بیکر که به عنوان کیست پوپلیتئال یا کیست سینوویال، تودهای پر از مایع و نرم است که ناشی از بیرون زدگی غشای سینوویال در زانو، در بخش پشتی مفصل زانو ایجاد میشود. این کیسه پر از مایع که از مایع مفصلی زانو خارج شده و در پشت مفصل زانو تجمع مییابد، در نهایت کیست بیکر را تشکیل داده و درد و ناراحتی فراوانی را ایجاد میکند. ناراحتی و درد ناشی از کیست بیکر، ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد و یا حتی در برخی موارد بدون درد باشد. اما چیزی که مشخص است، این است که، عدم توجه به کیست بیکر، موجب رشد آن و ایجاد آسیبهای حرکتی به مفصل زانو خواهد شد.
کیست بیکر چگونه ایجاد میشود؟
آسیب به مفصل، اولین دلیل ایجاد کیست بیکر است. فرایند ایجاد کیسه بیکر بدین صورت است که، مفصلی که در اثر فشار آسیب میبیند، با خروج مایع مفصلی از زانو، درنهایت منجربه تولید کیست بیکر میشود. درواقع، کیست بیکر، نتیجهٔ آسیب مفصلی ناشی از آرتروز (استئوآرتریت یا روماتوئید)، وارد شدن آسیب مستقیم به زانو (پارگی مینیسک یا پارگی رباط)، التهاب و نقرس است. بسیاری از افراد که مدت طولانی در طول روز، روی پاهای خود ایستادهاند، با گذشت زمان بهدلیل ایجاد فشار مستمر به مفصل زانو، به کیست بیکر دچار خواهند شد.
علائم ایجاد کیست بیکر چیست؟
کیست بیکر، همانند سایر بیماریها و مشکلات مفاصل بدن، با علائمی همراه است. در برخی موارد ممکن است، کیست بیکر، بدون درد و علائم خاصی باشد. ممکن است افراد از حضور کیست بیکر آگاه نباشند و درد در مفصل زانو را، به استخوان زانو نسبت دهند.
با وجود اینکه ممکن است، درد مفصل زانو ناشی از کیست بیکر باشد، بسیاری از افراد به وجود کیسه بیکر توجه نکرده و با درد زانو به پزشک مراجعه میکنند. عدم توجه به کیست بیکر، میتواند با گذشت زمان تورم بافتهای اطراف مفصل زانو را ایجاد کند و در نهایت، دامنهٔ حرکت مفصل زانو را کاهش دهد. با این حال، برخی از این علائمی که میتوان مشاهده کرد، شامل موارد زیر خواهد بود:
- وجود یک توده نرم در پشت مفصل زانو
- احساس درد و ناراحتی در مفصل زانو
- سفت شدن و کاهش دامنهٔ حرکت زانو
- تورم بافت اطراف مفصل زانو
- عدم خم شدن زانو
از آنجایی که کیست بیکر ممکن است در بخش مفاصل زانو و بافتهای اطراف آن، مانع گردش خون این بخش شود، میتواند، در ساق پا، تورم و قرمزی ناشی از کیست بیکر را ایجاد کند. در برخی موارد حادتر، کیست بیکر ممکن است موجب ایجاد لخته خون در ساق پا شود. وجود لختهٔ خون یک عارضهٔ بسیار خطرناک است. بنابراین در صورت وجود چنین مشکلی، بهتر از سریعاً به پزشک متخصص زانو مراجعه کرده و مشکل را با آن در میان گذاشته و نظر پزشک متخصص را جویا شوید.
چگونه میتوان کیست بیکر را تشخیص داد؟
زمانی که با درد زانو به پزشک متخصص مراجعه میکنید، پزشک با انجام معاینات بالینی، به بررسی وجود کیست بیکر پرداخته و تشخیص کیست بیکر را با دقت بیشتری بررسی میکند. ممکن است پزشک سوالاتی دربارهٔ تاریخچه پزشکی و خانوادگی شما بپرسد و نحوهٔ زندگی روزانهٔ شما را مورد بررسی قرار دهد.
بررسی وضعیت جسمانی شما و هرگونه آسیب به مفصل زانو از جمله سوالاتی است که توسط پزشک متخصص زانو بررسی میشود. درنهایت، پزشک متخصص شما را به انجام آزمایشهای دیگر ارجاع خواهد داد. این آزمایشها میتواند شامل مواردی همچون انجام آزمایش امآرآی، آزمایش ایکس-ری و سونوگرافی زانو با امواج اولتراسوند، باشد.
راه درمان کیست بیکر
زمانی که تشخیص پزشک متخصص شما مبنی بر وجود کیست بیکر است، راههای درمانی متنوعی برای آن پیشنهاد میشود. باتوجه به اینکه کیست بیکر شما در چه مرحلهای قرار دارد، درمانهای مختلفی نیز ممکن است پیشنهاد شود. اگر در مراحل ابتدایی تشکیل کیست بیکر هستید، میتوانید از درمانهایی مانند آبدرمانی و ماساژ تراپی استفاده کنید. فعالیتهایی از قبیل بالا نگهداشتن پاها از سطح بدن و استراحت در میان فعالیتهای روزانه میتواند در مسیر درمان موثر باشد.
اگر در مراحل پیشرفتهتر این بیماری هستید، بهطوری که خمکردن مفاصل شما با درد و ناراحتی همراه است، ممکن است روشهای درمانی تهاجمی مانند جراحی نیز پیشنهاد شود. برخی از این روشهای جراحی میتواند شامل موارد زیر باشد.
۱- تخلیهٔ کیست بیکر
اگر کیست بیکر بهاندازهای باشد که بهراحتی تخلیه میشود و بازگشتی برای آن وجود ندارد، تخلیهٔ کیست به کمک سوزنهای مخصوص، اولین پیشنهاد پزشک متخصص به شما خواهد بود. به کمک این سوزنهای مخصوص، مایع درون کیست تخلیه شده و درنتیجه، اثری از کیست باقی نخواهد ماند.
۲- جراحی آتروسکوپی زانو
در شرایطی که کیست بزرگتر و رشد یافتهتر است، به کمک یک برش کوچک در بخش پشتی زانو، از آتروسکوپی که یک وسیلهٔ کوچک و منعطف همراه با دوربین است، کیست بیکر را مشاهده کرده و درصورت لزوم آن را خارج میکنند.
۳- استئوتومی زانو
در شرایطی که مفصل زانو با آرتروز همراه است و آسیب فراوانی متوجه مفصل زانو شده است، از این روش استفاده میشود و آسیب ایجاد شده در مفصل زانو اصلاح شده و درمان میشود تا کیست مجددا حضور نیابد.
برای تشخیص درست کیست بیکر به کدام پزشک مراجعه کنیم؟
ممکن است با خواندن این مقاله، نگران شده باشید که کیست بیکر در مفصل زانوی شما قرار دارد یا خیر. اگر مطمئن نیستید که درد مفصل زانوی شما ناشی از آسیب به زانو است یا کیست بیکر، میتوانید به یک پزشک متخصص ارتوپد که به بیماریهای زانو میپردازد، مراجعه کنید.
چگونه از ایجاد کیست بیکر جلوگیری کنیم؟
همانطور که متوجه شدیم، کیست بیکر در اثر ایجاد فشار و تنش با شدت زیاد در مفصل زانو ایجاد میشود. بنابراین، اگر فردی هستید که برای مدت طولانی میایستید، راه میروید و یا پلههای زیادی را بالا و پایین میکنید، باید از خطر وجود کیست بیکر آگاه شوید. اگر دردهایی ممتد را در بخش زانوی خود احساس میکنید، گوشه چشمی به کیست بیکر داشته باشید. با دست خود محل زانو و مفاصل آن را بررسی کنید و نسبت به هرنوع برآمدگی هوشیار باشید. اگر مجبور هستید در طول روز، فشار زیادی را به مفاصل زانوی خود وارد کنید، بهتر است به این نکات توجه کنید.
۱- از کفشهای طبی ک توسط پزشک تهیه شده و یا توصیه میشوند، استفاده کنید.
۲- از ماساژ درمانی بهرهمند شوید. بخش مفاصل و زانوها و مهره های کمری خود را با ملایمت ماساژ دهید.
۳- از کمپرس آب سرد و یخ در محل فشار و درد استفاده کنید.
۴- به وضعیت قرارگیری بدن خود بیشتر توجه کنید و به مدت طولانی در یک وضعیت قرار نگیرید.
۵- ورزش کنید. پیادهروی با سرعت تند و بدون فشار میتواند به تقویت مفاصل این بخش کمک کرده و تشکیل کیست بیکر را به تعویق بیاندازد.
فراموش نکنید که شیوهٔ غلط زندگی شما، مشکلات و دردهای فراوانی را برای شما بههمراه خواهد داشت. بنابراین؛ در درجهٔ اول، بهتر است نحوهٔ زندگی و فعالیتهای خود را تغییر دهید. بدن شما برای تحرک آفریده شده است و شما میتوانید با تغییرات کوچک، نتایج بسیار خوبی را در بدن خود مشاهده کنید. اگر پزشک متخصص تشخیص کیست بیکر را تایید کرده است، میتوانید از خدمات فیزیوتراپی و آب درمانی مجموعه ره فیت استفاده کنید تا روند درمان را با سرعت بیشتری طی کنید.