اگر از مشکل صافی کف پا رنج میبرید و به فکر درمان آن هستید، میتوانید از این راهها استفاده کنید. راه درمان صافی کف پا شامل حرکات ورزشی آتل و فیزیوتراپی است. در ادامه، بیشتر با علل و درمان صافی کف پا آشنا شده و راههای کاهش عوارض آن را بررسی میکنیم.
بررسی علل و درمان صافی کف پا
یکی از شایعترین مشکلاتی که در بین افراد از سنین مختلف دیده میشود، صافی کف پا است. صافی کف پا میتواند تاثیرات نامطلوبی بر سلامت و کیفیت زندگی افراد بگذارد. در واقع، صافی کف پا بهدلیل عدم وجود قوس طبیعی در کف پا اتفاق میافتد و این عارضه میتواند باعث درد و ناهنجاریهای حرکتی بسیاری باشد. محل وقوع این دردها متغیر است و میتواند در مچ پا، زانو و کمر دیده شود.
برای درمان کف پای صاف، راههای مختلفی وجود دارد که بهترین آن، استفاده از حرکات اصلاحی است و برای کاهش درد در این مرحله، آبدرمانی برای پادرد توسط پزشک متخصص توصیه میشود که میتواند جلسات کوتاهی را شامل شود.
شاید مشکل صافی کف پا بهخودی خود چندان دردسرساز نباشد، اما ترکیب آن با مشکلات دیگر مانند پای ضربدری میتواند شرایط آزاردهندهای را برای افراد فراهم کند. در این شرایط، برای این دردها، بهویژه در بخش زانو، از درمان زانودرد برای فیزیوتراپی استفاده میشود.
در ادامۀ این مقاله از مجله رهفیت همراه شما هستیم تا با علل و درمان صافی کف پا آشنا شده و اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهیم و در مسیر تندرستی قرارگیریم.
تعریف کف پای صاف چیست؟
برای اینکه تعریف کف پای صاف را متوجه شوید، باید ابتدا آناتومی کف پا را بررسی کنیم. برای دویدن و راهرفتن راحت، کف پای انسان باید دارای یک قوس ملایم باشد. این قوس ملایم انعطافپذیری حرکت پا را افزایش داده و تحرک را برای بدن انسان آسان میکند. زمانی که این قوس وجود نداشته باشد و کف پا به طور کامل با سطح زمین برخورد کند، کف پای صاف یا به انگلیسی flat feet میگویند.
علت کف پای صاف چیست؟
عوامل متعددی وجود دارند که میتوانند باعث بروز علت کف پای صاف باشند. برخی از مهمترین علل صافی کف پا عبارتند از:
عوامل ژنتیک و وراثت
یکی از مهمترین علل کف پای صاف وراثت است. اگر فردی از زمان تولد دچار عارضۀ کف پای صاف باشد، احتمال اینکه به صورت ژنتیکی آن را به ارث برده باشد، بررسی میشود.
عوامل محیطی
در بسیاری از موارد یکی از علل صافی کف پا قرارگیری وضعیت نامناسب به مدت طولانی است. بهعنوان مثال، استفاده از کفشهای مناسب که منجر به صافی کف پا میشوند یا قرار گرفتن در وضعیتی که به پا فشار زیادی وارد میکند.
اضافه وزن و چاقی
یکی دیگر از مواردی که میتواند از علل صافی کف پا باشد، چاقی و اضافه وزن است. چرا که چاقی و اضافهوزن، فشار زیادی را به مفصلها به ویژه کف پا وارد کرده و میتواند باعث ضعف عضلات پا و صافی کف پا گردد.
بیماری زمینهای
وجود برخی بیماریهای زمینهای و شرایط پزشکی خاص نیز میتواند علل صافی کف پا باشد بیماریهای مانند فلج اطفال، دیابت و آرتریت از جمله مواردی است که بهعنوان علت صافی کف پا شناخته شود.
عوارض و علائم کف پای صاف چیست؟
اگر به مشکل کف پای صاف دچار باشید، باید علائم زیر را بررسی کنید. وجود مجموعهای از علائم زیر نشان دهندۀ بروز عارضۀ کف پای صاف خواهد.
درد پا
یکی از رایجترین نشانهها و علائم کف پای صاف درد در پا به ویژه در بخش پاشنۀ پا، قوس پا و مچ پا است.
درد زانو
افرادی که به کف پای صاف دچار هستند، معمولاً از درد زانو نیز شکایت دارند. چرا که کف پای صاف باعث ایجاد فشار در مفصل زانو شده و میتواند درد و ناراحتی زیادی را در این بخش از بدن ایجاد کند.
کمر درد
افرادی که به کف پای صاف دچار هستند با کمردرد نیز همراهاند. درد کمر و ناراحتی در کمر از جمله نشانهها و علائم کف پای صاف خواهد بود.
خستگی
یکی از علائم صافی کف پا، خستگی زود هنگام بهویژه در زمان پیادهروی و یا ورزش است.
گودی کمر
یکی دیگر از علائم صافی کف پا گودی کمر است. افرادی که به صافی کف پا دچار هستند، به علت اینکه فشار بین پا و زمین توسط پا خنثی نمیشود، ممکن است این فشار به کمر منتقل شده و باعث گودی کمر نیز شود.
راه درمان کف پای صاف چیست؟
برای درمان کف پای صاف راههای مختلفی وجود دارد و افراد میتوانند مجموعهای از این درمانها را به عنوان مسیر درمانی کف پای صاف در پیش بگیرند. برخی از این درمانها عبارتند از:
استفاده از آتل
یکی از اولین درمانهای لازم برای درمان صافی کف پا، استفاده از آتلهای مخصوص است. این روش درمان صافی کف پا دردسر خاصی ندارد و شما با پوشیدن آتلهای مخصوص در طول شبانه روز میتوانید دردهای ناشی از این عارضه را کاهش دهید.
استفاده از کفیهای طبی
یکی دیگر از روشهای درمان صافی کف پا، استفاده از کفیهای طبی است که توسط تکنسین متخصص ارتوپد ساخته میشود و شما میتوانید با قراردادن این کفیهای طبی در کفش خود و هنگام راه رفتن، با مرور زمان به درمان صافی کف پای خود پرداخته و از عوارض ناشی از آن بکاهید.
انجام حرکات اصلاحی
در کنار استفاده از آتلها و و کفیهای طبی انجام حرکات اصلاحی کف پای صاف نیز بسیار توصیه میشود. این حرکات، به شکلهای مختلف و با کمک ابزارهای متنوعی مانند توپهای کوچک و کشهای ورزشی صورت گرفته و انواع حرکات کششی تعادلی و استقامتی را شامل میشود.
برای درمان صافی کف پا به چه دکتری مراجعه کنیم؟
صافی کف پا در بسیاری از موارد میتواند با درد و ناراحتی فراوانی همراه باشد و افراد نیاز دارند که به یک پزشک متخصص مراجعه کرده تا مسیر درمان صافی کف پا را شروع کنند.
در این میان این سوال پیش میآید که برای درمان صافی کف پا باید به چه پزشکی مراجعه کرد. در ادامه بررسی میکنیم که شما میتوانید برای درمان این عارضه به چه نوع پزشکانی مراجعه کنید.
پزشک متخصص ارتوپد
اولین پزشکی که میتوانید برای درمان صافی کف پا به آن مراجعه کنید، پزشک متخصص ارتوپد است که با معاینۀ اولیه و بررسیهای لازم درمان کف پای صاف را به شما پیشنهاد میدهد.
تکنسین فیزیوتراپ
اگر به پزشک متخصص ارتوپد دسترسی ندارید، اما میتوانید به مراکز فیزیوتراپی مراجعه کنید، تکنسین فیزیوتراپ نیز میتواند به شما در زمینۀ درمان صافی کف پا راهنماییهای لازم را ارائه دهد.
تکنسین ارتوپد
یکی دیگر از افرادی که میتوانید برای درمان کف پای صاف به آن مراجعه کنید ،تکنسین ارتوپد است. این افراد با نحوۀ ساخت کفیهای طبی و کفشهای طبی آشنا بوده و متناسب با نیاز شما به ساخت کفی یا کفش مورد نظر برای درمان صافی کف پا میپردازند.
درمان صافی کف پا تا چه سنی امکانپذیر است؟
همانطور که دانستیم، ممکن است علت صافی کف پا ژنتیکی بوده و از بدو تولد وجود داشته باشد. در این شرایط، بهترین سن برای درمان این عارضه در سنین رشد و قبل از بلوغ است. البته که بعد از دوران بلوغ نیز میتوان به درمان صافی کف پا پرداخت اما این کار نیازمند صرف زمان و تلاش بسیاری است.
در این مقاله از مجله رهفیت با علل و درمان صافی کف پا آشنا شدیم. امیدواریم با توجه به نکاتی که در این مقاله بیان شد، توانسته باشید آگاهی خود را در زمینۀ درمان صافی کف پا افزایش دهید. اگر شما هم از مشکل صافی کف پا رنج میبرید، میتوانید همین الان با کارشناسان رهفیت تماس بگیرید و از متخصصان این مجموعه کمک بگیرید. رهفیت یک مجموعۀ فیزیوتراپی و آب درمانی ویژه است که شما میتوانید در آن با استفاده از تجهیزات روز دنیا و راهنماییهای افراد متخصص، به درمان مشکلات مفصلی خود بپردازید.