برای آگاهی از اینکه دردهای شما از نقرس است یا نه باید این علائم را بررسی کنید. برای درمان نقرس راههای مختلفی وجود دارد که در برخی موارد ترکیبی از این درمانها به کمک شما میآید. در ادامه در این مقاله از مجلۀ رهفیت بررسی میکنیم نقرس چیست و چه درمانی دارد.
علل و درمان نقرس و نکات درمان آن
مفصلهای بدن انسان یکی از بخشهای مهم است که بیشترین میزان اصطحکاک در آن اتفاق میافتد. زمانی که بهطور درست از آنها مراقبت نشود، میتواند مشکلات فراوانی را بههمراه داشته باشد. خشکی مفاصل وضعیتی است که بیشتر در سنین بالا مشاهده میشود اما از سنین کمتر قابل پیشگیری است.
درد و خشکی مفصلها در کنار التهاب مفصل، از جمله شایعترین مشکلاتی است که اگر به سلامتی و سبک زندگی درست عادت نداشته باشید، در سنین بالا آن را مشاهده میکنید. هرچند که روشهای درمانی امروزه آنقدر گسترده شدهاند که کمتر مشکلی میتواند دوام داشته باشد، اما بااین حال همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. استفاده از روشهای درمانی جدید برای بیماریهای مختلف مانند بیماریهای التهابی همواره قابلتوجه است. بهویژه زمانی که استفاده از آب درمانی برای روماتیسم نتایج خوبی ارائه میدهد، چرا آنها را درنظر نگرفت.
اما نکتهای که وجود دارد این است که بسیاری از این بیماریها در اثر سهلانگاریهای روزمره ایجاد میشوند و حتی بیش از شدت یافتن آن میتوان به کمک آبدرمانی برای تقویت عضلات از پیشروی آنها جلوگیری کرد.
بیماری نقرس نیز چنین شرایطی دارد و شما میتوانید با آگاهی بیشتر نسبت به این بیماری، مسیر درمانی راحتتری را در پیش بگیرید. در ادامه، در این مقاله از رهفیت همراه شما هستیم تا با علل و درمان نقرس آشنا شویم. در این راه رهفیت که یک مرکز مجهز آبدرمانی و فیزیوتراپی است به شما کمک خواهد کرد.
نقرس چیست؟
نقرس یک بیماری التهابی از نوع آرتریت روماتوئید است که در شرایطی دورههای حملۀ متناوب دارد و با درد شدید و ناراحتی زیادی همراه است. کریستالهای تیزی که در مفصلهای بدن بهویژه مفصل شصت و پاشنۀ پا ایجاد میشود، موجب درد و تورم در این اندامها خواهد شد.
در این بیماری، دورههای حملۀ بیماری مشاهده میشود که در آن برای مدتی درد شدید همراه با مفاصل است و بعد از گذشت زمان شدت آن کاهش مییابد. عوامل مختلفی در ایجاد این دورههای حمله وجود دارد که در ادامه آن را بیشتر بررسی خواهیم کرد.
علائم نقرس چیست؟
همانطور که دانستید، نقرس یک نوع بیماری التهابی است و بیماریهای اینچنینی علائم مشابهی دارند. علائم نقرس معمولا ناگهانی و با شدت شروع میشوند و بعد از گذشت چند روز و در حدود یک هفته، از شدت علائم آن کاسته میشود. حملۀ نقرس ممکن است با مجموعهای از علائم زیر همراه باشد.
- درد شدید در مفاصل که ناگهانی شروع میشود.
- قرمزی و التهاب پوستی در ناحیۀ مورد حمله
- خشکی و سفتی در مفصلها
- حساسیت به لمس
- احساس گرما در محل حمله
برخی افراد این علائم را بهصورت ممتند احساس میکند و فقط با بروز حمله این علائم شدت مییابند. اما در برخی دیگر ممکن است این علائم آشکار نباشد و درصورت بروز حملۀ ناگهانی نقرس، این علائم و دردها آشکار شوند. گاهی این دردها در یک مفصل تکرار میشوند و گاهی مفصلهای دیگر نیز مورد حمله قرار میگیرند.
علت بروز نقرس چیست؟
نقرس یک نوع آرتریت التهابی است که ناشی از تجمع کریستالهای اوره در مفصلها است. این کریستالها در اثر افزایش سطح اسید اوریک در خون شکل میگیرند. عوامل مختلفی وجود دارند که میتوانند باعث افزایش میزان اسید اوریک در بدن شوند که در ادامه بررسی خواهند شد.
- مشکلات درونی بدن مانند فشار خون بالا
- مصرف زیاد مواد غذایی حاوی پورین (مانند گوشت قرمز و برخی ماهیها)
- چاقی و اضافهوزن
- بیماری قندی
- استفاده از الکل
- بیماری نقص سیستم ایمنی بدن
- بیماریهای کلیوی
- استفاده از برخی داروها که مانع دفع اسید اوریک در بدن میشوند.
- عوامل ژنتیکی و سابقه خانوادگی نیز میتواند خطر ابتلا به نقرس را افزایش دهد.
راه درمان نقرس چیست؟
راه درمان نقرس باتوجه به محل حملهها و شدت درد میتواند متفاوت باشد. اما بهطور کلی درمان نقرس ترکیبی از موارد زیر است.
1- درمان دارویی
بیماریهای التهابی مانند نقرس در اولین مرحله از درمان، شامل درمان دارویی است. در شروع درمان نقرس، پزشک متخصص استفاده از داروهای ضد التهابهابی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن را برای کاهش درد و التهاب تجویز میکند. در ادامه، برای دردهای شدیدتر و طاقتفرسا از داروهای کورتیکواستروئیدها نیز تجویز میشود.
در این میان، استفاده از داروهایی که میتوانند میزان اسید اورۀ خون را کاهش دهند یا شدت دفع آن را افزایش دهند، مانند آلوپورینول که یک داروی کاهندۀ اسید اوریک است، نیز تجویز خواهد شد.
2- فیزیوتراپی و آب درمانی
بسیاری از بیماریهای التهابی با قرارگرفتن در شرایط مناسب و آرامشبخش میتوانند با کاهش علائم همراه باشند. در درمان نقرس نیز استفاده از فیزیوتراپی و آبدرمانی برای کاهش التهاب مفاصل توصیه میشود.
3- تغییر سبک زندگی
یک زندگی غلط و ناسالم است که موجب شکلگیری نقرس میشود. درنتیجه، تغییر سبک زندگی میتواند در مسیر درمان نقرس بسیار مفید باشد. کاهش وزن و افزایش تحرک میتواند دفع اوریک اسید را راحتتر کرده و از علائم نقرس بکاهد.
در تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی باید استفاده از غذاهایی مانند گوشت قرمز و ماهی ساردین کاهش یابد. مصرف الکل و سیگار ممنوع شود و درصورت وجود مشکلات قندی و دیابت، ابتدا درمان آنها آغاز شود.
راه تشخیص نقرس چیست؟
اگر میخواهید مطمئن شوید که مشکل فعلی شما نقرس است یا خیر، پزشک متخصص موارد مختلفی را در شما بررسی خواهد کرد. این موارد در ادامه آمده است.
1- بررسی تاریچخۀ پزشکی و خانوادگی
در این بررسی پزشک متخصص درباره علائم، طول دورۀ حملههای قبلی و عادات غذایی شما سؤال خواهد کرد.
2- انجام معاینات فیزیکی
برای تشخیص نقرس بهطور دقیق، پزشک متخصص به بررسی مفصلهای مورد حمله یا محلهای وقوع درد، به ویژه مفصل انگشت شست پا، برای وجود تورم و حساسیت میپردازد.
3- نتیجۀ آزمایش خون
یکی دیگر از راههایی که به کمک آن پزشک متخصص به تشخیص نقرس میپردازد، آزمایش خون است که در آن ندازهگیری سطح اسید اوریک در خون صورت میگیرد. اگر سطح اوریک اسید بالاتر از حد نرمال باشد، ممکن است نقرس وجود داشته باشد.
4- آزمایش مایع مفصلی
برای تشخیص دقیق نقرس، پزشک متخصص با استفاده از سوزنی خاص، مقداری از مایع مفصلی از ناحیه متورم را خارج کرده و برای وجود کریستالهای اسید اوریک به آزمایشگاه میفرستد. اگر اثری از کریستالها در این مایع مشاهده شود، نشانۀ نقرس خواهد بود.
5- تصویر برداری
در برخی موارد، برای بررسی محل دقیق مفصلهای آسیب دیده، از اشعه ایکس یا سونوگرافی استفاده میشود تا آسیبهای مفصلی با دقت بیشتری بررسی شوند.
چطور از نقرس پیشگیری کنیم؟
همانطور که دانستیم، نقرس یک بیماری التهابی است که وجود برخی موارد باعث بروز آن میشود. این نشان میدهد که توجه به این موارد میتواند از وقوع نقرس پیشگیری کند. این موارد را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
1. استفاده از رژیم غذایی سالم شامل مصرف میوهها، سبزیجات و غلات کامل.
2. نوشیدن آب کافی که باعث هیدراته نگهداشتن بدن و دفع بهتر اسید اوریک خواهد شد.
3. فعالیت بدنی منظم مانند پیادهروی روزانه. چرا که ورزش منظم میتواند به کنترل وزن و سلامت عمومی کمک کند.
4. کنترل شرایط پزشکی شامل مدیریت بیماریهایی مانند دیابت و فشار خون بالا
بروز نقرس میتواند کاهش رضایت از زندگی را درپی داشته باشد. پس چرا سبک زندگی سالم را در پیش نگیریم؟ وقتی علل نقرس را بررسی میکنیم، متوجه میشویم عدم رعایت نکاتی ساده میتواند موجب آن باشد. افزایش اطلاعات و آگاهی در این زمینه میتواند در پیشگیری از ابتلا به آن موثر باشد. رهفیت همراه شماست تا آگاهی و اطلاعات شما را افزایش دهد. برای درمان نقرس میتوانید از کارشناسان رهفیت کمک بگیرید. مرکز فیزیوتراپی و آبدرمانی رهفیت همراه با کادری مجرب و تجهیزات روز دنیا، میتواند مشکلات مفصلی شما را برطرف کرده و سلامتی و تندرستی را به شما بازگرداند.