کمردرد التهابی

آشنایی با کمردرد التهابی و علل آن، از پیشگیری تا درمان

التهاب مفاصل، بدترین نوع دردی است که برای شما ایجاد می‌شود. به‌ویژه این التهاب در بخش مفاصل کمر زندگی شما را درد و رنج فراوانی همراه خواهد کرد. اما چه‌طور می‌توان از وقوع این درد خسته‌کننده پیشگیری کرد؟ در این مقاله همراه شما هستیم تا بررسی کنیم کمردرد التهابی چیست و چگونه درمان می‌شود.

آشنایی با کمردرد التهابی و راه‌های پیشگیری و درمان آن

کمردرد، مشکلی است که افراد، حداقل یکبار در طول عمر خود از آن شکایت کرده‌اند. از آن‌جایی که کمر، ستون بدن انسان است، اختلال در عملکرد و کارایی آن ممکن است مشکلات فراوانی را برای افراد ایجاد کند. اهمیت به سلامت و بهزیستی مفاصل بدن و تناسب‌اندام با ورزش، امری ضروری است که امروزه کمتر به آن توجه می‌شود.

رژیم غذایی ناسالم و کم‌تحرکی افراد، در‌ کنار تنش‌ها و فشار‌های عصبی، باعث می‌شود مفاصل بدن، بیش از پیش، به سمت ضعف و درد پیش بروند و در‌نهایت مشکلات رایجی مانند کمر درد شدید را ایجاد کنند. در اثر این شرایط زندگی ناسالم، مفاصلی که باید سالیان سال بدن انسان را به تحرک دربیاورد، با مشکلات متعددی روبه‌رو می‌شود.

کمردرد التهابی، یکی از این مشکلات شایع مفاصل است که در‌ شرایط امروزی، افراد زیادی را از سنین مختلف، درگیر کرده است. کمردرد التهابی یکی از انواع کمر‌دردهای رایج در‌ میان افراد است که البته با انواع دیگر آن، کمی تفاوت دارد.

شاید کمردرد بعد از جراحی نیز نوعی کمردرد التهابی در‌ نظر گرفته شود. اما این نوع کمردرد، درمان راحت‌تری را به خود اختصاص داده است. کمردرد بعد از خواب نیز اگر بعد از گذراندن ساعت‌های روز برطرف نشود، ممکن است بخشی از مشخصات کمردرد التهابی در‌ نظر گرفته شود. با‌ این‌ حال، در برخی موارد، درمان‌های کم‌تهاجمی، مانند آب‌درمانی برای کمردرد، تنها پیشنهاد درمانی خواهد بود. برای اینکه بتوانید انواع کمردردها را از کمردرد التهابی تشخیص دهید و با مشخصات کمردرد التهابی آشنا شوید، می‌توانید از توضیحاتی که در ادامه، در این مقاله بیان می‌کنیم، استفاده کنید.

علت کمردرد التهابی چیست؟

در‌ ابتدا، برای اینکه بدانیم چرا به کمردرد التهابی دچار می‌شویم، باید تعریفی علمی از کمردرد التهابی داشته باشیم. سپس به سراغ مشخصات کمردرد التهابی می‌رویم.‌ بنابراین؛ در تعریف کمردرد التهابی، باید گفت که این نوع کمر درد، به‌دلیل التهاب شدید در مفاصل کمر و ستون فقرات ایجاد می‌شود.

التهاب مفاصل در بیشتر موارد، ناشی از حملهٔ سیستم ایمنی بدن به مفاصل است. این حمله، ناشی از تحت‌ فشار قرار گرفتن اعصاب محیطی و مرکزی مغز است. اما کمردرد غیرالتهابی که به آن کمردرد مکانیکی نیز می‌گویند، ناشی از آسیب و تروما به مفاصل و ستون فقرات است. این آسیب ممکن است در اثر کمبود مواد‌ مغذی صورت گیرد یا به‌دلیل فشار و قرار‌ گرفتن در وضعیت نامناسب، رخ دهد.

مشخصات کمردرد التهابی با کمردرد غیر‌التهابی در برخی موارد مشابه است. با‌ این تفاوت که کمردرد التهابی، با دردهای ممتد و پیوسته همراه است که پس از استراحت و تغییر وضعیت، بهبود نمی‌یابد. حال آنکه برای کمردرد مکانیکی چنین نیست. با این‌ حال، برخی از بیماری‌هایی که ممکن است منجر‌به کمردرد التهابی شود، می‌تواند شامل موارد زیر باشد.‌

اسپوندیلیت آنکیلوزان (AS)

یکی از بیماری‌هایی که ممکن است با مشخصات کمردرد‌ التهابی همراه باشد، بیماری اسپوندیلیت آنکیلوزان (AS) است. در این بیماری در ابتدا، مفاصل کمر و ستون فقرات را درگیر می‌کند. شدت این بیماری به‌گونه‌ای است که مفاصل ساکروایلیاک را با آسیب همراه می‌کند، به‌طوری که بخش پایۀ ستون فقرات تا لگن، در اثر این نوع التهاب، جوش خورده و باعث خشکی و کاهش دامنۀ حرکات مفاصل این قسمت می‌شود. بیماری اسپوندیلیت آنکیلوزان (AS) درمان نشده، در‌نهایت به سایر بخش‌ها و مفاصل بدن نیز سرایت کرده و ممکن است باعث التهاب در سایر بخش‌ها مانند زانو، شانه و استخوان لگن شود.

آرتریت پسوریاتیک (PsA)

یکی دیگر از بیماری‌هایی که ممکن است با مشخصات کمردرد‌ التهابی همراه باشد، بیماری آرتریت پسوریاتیک است. این بیماری، که درنتیجۀ بیماری پسوریازیس رخ می‌دهد، می‌تواند مفاصل بدن، به‌ویژه بخش ستون فقرات را، با التهاب همراه کند. پسوریازیس، یک بیماری التهابی پوستی است که با پوسته‌های قرمز روی بدن همراه است. پسوریازیس درمان‌نشده و طولانی، می‌تواند التهاب را به مفاصل مختلف بدن رسانده و حتی به بافت‌های ماهیچه‌ای بدن، مانند قلب، آسیب برساند.

بیماری التهابی روده (IBD)

بیماری کرون و کولیت اولسراتیو، دو‌ نوع بیماری شایع در سیستم گوارشی است که با التهاب در دستگاه گوارش همراه است. این التهاب در برخی موارد، می‌تواند یکی از مشخصات کمردرد‌ التهابی باشد. از آن‌جایی که دستگاه گوارش، ارتباط نزدیکی با ماهیچه‌ها و مفاصل بدن دارد، ممکن است در بلندمدت، باعث ایجاد مشکل و التهاب ستون فقرات شود.

مولتیپل اسکلروزیس (M.S)

یکی‌دیگر از بیماری‌هایی که ممکن است در‌نهایت، موجب شکل‌گیری مشخصات کمردرد‌ التهابی شود، مولتیپل اسکلروزیس (M.S) یا بیماری ام.اس است. در بیماری ام.اس، سیستم دفاعی بدن، به اشتباه به رشته‌های عصبی بدن حمله کرده و باعث ایجاد تنش و التهاب در مفاصل به‌ویژه کمردرد‌ التهابی می‌شود.

درمان کمردرد التهابی

کمردرد التهابی چه علائمی دارد؟

زمانی که کمردرد التهابی شکل می‌گیرد، علائم خاصی را با خود به‌همراه دارد که در برخی موارد، ممکن است با سایر بیماری‌ها مشابه باشد. توجه به مجموع این علائم می‌تواند در مسیر تشخیص درست علائم و مشخصات کمردرد التهابی، موثر باشد.

  • احساس خشکی و سفتی کمر، به‌طوری که حرکت را در ابتدای روز با مشکل مواجه می‌کند.
  • احساس درد در زمان خواب، به‌طوری که باعث بیداری فرد از خواب می‌شود.
  • درد در یک طرف یا دو طرف باسن که نشستن طولانی مدت را با مشکل مواجه می‌کند.
  • با استراحت از بین نمی‌رود و ممکن است شدت پیدا کند.

رژیم غذایی برای کمردرد التهابی

جالب است بدانید، بسیاری از مشکلات و بیماری‌های بدن‌، به‌ویژه بیماری‌های التهابی، در اثر داشتن یک رژیم غذایی نامناسب، ایجاد می‌شود. بسیاری از پزشکان، توصیه می‌کنند که بیماران در کنار استفاده از داروها و مکمل‌های درمانی، از تغییر شیوۀ زندگی نیز بهره‌مند شوند. این تغییر می‌تواند شامل افزایش میزان تحرک و استفاده از یک رژیم‌غذایی ضد التهابی باشد. برای اینکه بتوانید از رژیم‌غذایی ضد التهابی به‌عنوان یک درمان خانگی کمردرد التهابی بهره‌مند شوید، توجه به نکات زیر خالی از لطف نخواهد بود.

1- استفادۀ کمتر از روغن‌های صنعتی

شاید کمی نگران شوید که بدانید، استفاده از روغن‌های صنعتی، خود دلیل بسیاری از مشکلات به‌ویژه ایجاد بیماری‌های التهابی است. توصیه می‌شود برای داشتن یک رژیم‌غذایی ضد التهابی به‌عنوان درمان خانگی کمردرد التهابی، از روغن‌های بکر و فرابکر مانند روغن کنجد و روغن زیتون، به‌میزان بسیار کم، استفاده کنید.

2- استفادۀ فراوان از میوه‌ها و سبزیجات پر فیبر

یکی دیگر از اصول داشتن رژیم ضد التهابی، استفاده فراوان از میوه‌ها در میان‌وعده‌ها است. استفاده از سبزیجات پر فیبر مانند کلم، کاهو و هویج در وعده‌های غذایی اصلی می‌تواند در مسیر درمان خانگی کمردرد التهابی موثر باشد.

3- کاهش میزان استفاده از لبنیات صنعتی

استفادۀ روتین و روزمره از لبنیات صنعتی، می‌تواند یکی از مشخصات کمردرد التهابی باشد. مواد نگه‌دارنده در لبنیات صنعتی، باعث ایجاد التهاب در سیستم گوارشی شده و در‌ نهایت، کمردرد التهابی را منجر می‌شود. سعی کنید استفاده از لبنیات صنعتی را به‌حداقل میزان خود رسانده و ترجیحا، از لبنیات محلی استفاده کنید.

4- استفاده از وعده‌های غذایی بیشتر با حجم کمتر

گرسنه ماندن به‌مدت طولانی، عواقب بسیاری در بلند مدت، برای بدن ایجاد می‌کند. یکی از مشخصات کمردرد التهابی، گرسنگی طولانی مدت است. افرادی که به‌دلیل نوع شغل و کار خود، مجبور هستند مدت طولانی گرسنگی بکشند، بیشتر از دیگران، در معرض ابتلا به بیماری‌های مختلف مانند کمردرد التهابی قرار می‌گیرند. بهترین کار برای جلوگیری از وقوع چنین مشکلاتی، افزایش تعداد وعده‌های غذایی است، به‌طوری که حجم معقولی را به‌خود اختصاص دهند. استفاده از مغزهای مختلف نیز می‌تواند در میان وعده‌های غذایی، در مسیر کاهش علائم و مشخصات کمردرد التهابی موثر باشد.

راه‌های بهبود کمردرد التهابی

اگر پزشک متخصص شما، تشخیص بیماری کمردرد‌ التهابی را داده است، جای نگرانی نیست. چرا که بیشتر بیماری‌های التهابی، می‌تواند توسط خود افراد درمان شود. در بیشتر مواقع، بیماری‌های التهابی، مانند کمردرد‌ التهابی، در اثر تحریک سیستم عصبی رخ می‌دهد. بنابراین؛ در‌صورت ابتلا به چنین بیماری، بهتر است در ابتدا به فکر سلامت سیستم عصبی خود باشید. برای اینکه سیستم عصبی شما بدون تنش و در آرامش باشد، نکاتی وجود دارد که می‌توانید از به‌کارگیری آن‌ها، در شدت وقوع علائم و مشخصات کمردرد التهابی خود بکوشید.

1- به‌اندازۀ کافی بخوابید.
2- از محیط‌ها و افراد پرتنش دوری کنید.
3- در معرض نور آفتاب قرار بگیرید.
4- آب زیاد بنوشید.
5- در ارتباط با طبیعت باشید.

Inflammatory back pain2

حرکات ورزشی برای کمردرد التهابی

از آن‌جایی که ریشۀ بیشتر بیماری‌های التهابی عصبی است، توجه به کاهش فشار و تنش بر اعصاب می‌تواند تا حد بسیاری، در کاهش علائم و مشخصات کمردرد التهابی موثر باشد. همانطور که می‌دانید، یکی از موثرترین راه‌ها در کاهش میزان فشار و تنش بر تارهای عصبی، فعالیت بدنی است. فعالیت بدنی با شدت متوسط و ورزش برای کمردرد التهابی می‌تواند تاحد قابل‌توجهی، در کاهش نشانه‌ها و مشخصات کمردرد‌ التهابی موثر باشد. برخی از ورزش‌هایی که در این مسیر می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید، شامل موارد زیر است.

1- حرکات کششی

راه حفظ انعطاف بدن و حرکت آسان و روان مفاصل، کشش است. انجام حرکات کششی، باعث حفظ وضعیت صحیح بدن، کاهش درد پشت، بهبود تعادل عضلانی و هماهنگی و حفظ توان کامل حرکتی در دورهٔ سالخوردگی است. برخی از حرکات کششی که می‌توانید از مزایای آن برای کمردرد التهابی بهره‌مند شوید، شامل موارد زیر است.

  • کشش گردن

به کمک کشش گردن می‌توانید، عضلات این ناحیه را نرم کنید. برای این کار گوش چپ را به شانه نزدیک کنید تا احساس کشش ایجاد شود. سپس بازوی راست را آرام به سمت پایین بکشید و دورتر از بدن نگه دارید. این کار را در طرف دیگر بدن نیز تکرار کنید.

  • کشش قفسه سینه

هدف از این حرکت، کشش عضلات شانه، سینه و بازوها است. دستان خود را در پشت کمر گره بزنید و آنها را بکشید تا احساس کشش در شانه‌ها و بخش بالای کمر، ایجاد شود.

  • کشش همسترینگ در حالت ایستاده

تقویت عضلات همسترینگ نیز از جمله مزایای کشش همسترینگ است. برای این کار، روی یک پا خم بشوید، دستان خود را روی زانو قرار دهید و پای دیگر را به جلو بکشید. این حرکت را برای پای دیگر نیز امتحان کنید.

2- یوگا

یکی از موثرترین ورزش‌ها برای کمردرد التهابی که در کاهش التهاب تارهای عصبی، به ویژه کاهش التهاب مفاصل و ماهیچه‌ها، موثر است، استفاده از یوگا می‎باشد. انجام حرکات یوگا، به‌طور مرتب، می‌تواند در کاهش میزان علائم و مشخصات کمردرد التهابی تا حد قابل‌توجهی موثر باشد.

3- آب‌درمانی در استخر

یکی از درمان‌هایی که به طور موثر می‌تواند در کاهش علائم و مشخصات کمردرد التهابی موثر باشد، استفاده از آب‌درمانی در استخر است. به کمک آب درمانی در استخر می‌توانید تنش و استرس را از عضلات خود کاهش دهید و در نتیجه، التهاب عضلات و ماهیچه‌ها را نیز بهبود ببخشید.

4- پیلاتس

پیلاتس نیز از آن جمله ورزش‌هایی است که در ایجاد آرامش و کاهش تنش، بسیار موثر است. به کمک پیلاتس می‌توانید تا حد قابل توجهی علائم و مشخصات کمردرد التهابی را کاهش دهید.

همانطور که در این مقاله خواندیم، رعایت موارد بسیار ساده می‌تواند مانع وقوع بیماری‌های مختلف به‌ویژه بیماری‌های التهابی کمر و ستون فقرات باشد. چرا که کمر یکی از مهم‌ترین بخش‌های بدن است، هرگونه مشکل در آن، باعث ایجاد اختلال در روند زندگی افراد می‌شود. امیدواریم به کمک این مقاله بتوانید شیوۀ زندگی فعلی خود را تغییر دهید و یک زندگی سالم را در پیش بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آنچه در این مقاله می خوانیم

مقالات اخیر