برای اینکه بررسی کنید هماکنون به مشکل آب آوردن زانو دچار هستید یا نه باید به این نشانهها توجه کنید. بررسی رایجترین نشانههای آب آوردن زانو به شما کمک میکند تا در زمانی کوتاه در مسیر درمان قرار گیرید. علت آب آوردن زانو میتواند به دلایل مختلفی بستگی داشته باشد که در ادامه آنها را مطالعه میکنیم.
بررسی علت آب آوردن زانو و راه درمان آن
یکی از پیچیدهترین مفصلهای بدن انسان، مفصل زانو است. ساختار این مفصل بهگونهای است که باعث میشود حرکت انسان آسان و انعطافپذیر باشد. بهعلت فشار زیادی که به این مفصل وارد میشود، مشکلات متنوعی نیز برای آن رخ میدهد. یکی از این مشکلات دردسرساز، آب آوردن زانو است. زمانی که این مشکل پدیدار میشود، ممکن است با زانودرد شدید همراه باشد چرا که فشاری که به ماهیچههای این بخش از بدن وارد میشود، درصورت تداوم باعث بروز انواع انقباظهای عضلانی دردناک شود.
زمانی که درد در این نواحی آغاز میشود، تحرک و تغییر وضعیت مفصل میتواند بسیار دردناک باشد. اما ممکن است انجام حرکات سبک بخشی از روند درمانی درنظر گرفته شود. در این شرایط، مراجعه به مراکز آبدرمانی برای زانودرد میتواند بخش زیادی از درد را از میان ببرد و در مسیر بازگشت سلامتی مفاصل موثر باشد.
از آنجا که مفصلها و استخوانهای دیگر بدن در حرکت انسان نقش مهمی ایفا میکنند، سلامت آنها نیز بسیار حائز اهمیت است. استفاده از رژیم غذایی مفید و مغذی بهویژه در سنین ابتدایی باعث میشود افراد با مشکلات کمتری در بزرگسالی مواجه باشند. نقش تغذیۀ مناسب را نباید دست کم گرفت. در بزرگسالی نیز آشنایی با روشهای تناسباندام با تغذیه میتواند در پیشگیری از مشکلات و بیماریهای بسیاری همچون آبآوردن زانو مفید باشد.
بدن انسان ساختار هوشمند و پیچیدهای دارد که هر بخش آن میتواند روی بخش دیگر اثرگذار باشد. بنابراین، آگاهی از این موارد و بالا بردن اطلاعات در زمینۀ سلامتی بدن میتواند راه نجات از مشکلات بیشتر در سنین میانسالی باشد. بهویژه مشکل آب آوردن زانو که امروزه بسیار شایع شده است.
هماکنون اگر میخواهید با مشکل آب آوردن زانو آشنا شوید و اطلاعات بیشتری را دربارۀ آن بدست آورید، در این مقاله از مجلۀ رهفیت همراه شما هستیم تا بهطور دقیقتری به بررسی این مشکل بپردازیم.
آب آوردن زانو یعنی چه؟
زمانی که زانوی شما ورم کرده و احساس میکنید زیر آن آب جمع شده است، شما به آب آوردن زانو یا افیوژن دچار شدهاید. مشکل آب آوردن زانو به معنای تجمع مایع میانبافتی است. این مایع، یک نوع مایع مفصلی است که توسط غشا سینوویال تولید میشود.
وجود مقدار کمی مایع مفصلی برای تحرک آسان مفصلها لازم است. اما مشکل زمانی ایجاد میشود که این مایع مفصلی بیشاز حد نیاز ترشح شده و دور مفصل زانو تجمع پیدا میکند.
موارد مختلفی میتوانند باعث تحریک ترشح در این بخش شوند. مواردی مانند ضربه و آسیب، بیماریهای التهابی، آرتریت روماتوئید، آرتریت مفصلی و مشکلات عفونتی از جمله مهمترین دلایل ایجاد این مشکل هستند.
علت آب آوردن زانو چیست؟
همانطور که دانستیم، موارد بسیاری وجود دارند که میتوانند باعث ایجاد مشکل آب آوردن زانو شوند. این موارد در ادامه آمده است. ابتلا به هریک از این موارد یا نشانههای آن میتواند نقش مستقیمی در ایجاد مشکل آب آوردن زانو داشته باشد.
1- فشار بیش از اندازه به مفصل زانو
افرادی که در طول روز مشغول انجام فعالیتهای پرفشار هستند که مفاصل زانوی آنها را درگیر میکند، بیشتر از دیگران در معرض خطر آب آوردن زانو هستند. این افراد بهتر است زمان استراحت خود را طولانیتر کنند و از شدت فشار کارهای خود بکاهند.
2- وجود بیماریهای التهابی
بیماریهای التهابی مانند روماتیسم، آرتریت روماتوئید و آرتروز از جمله دلایل وقوع مشکل آب آوردن زانو هستند. این بیماریها با تحریک بافتهای اطراف مفصل زانو میتوانند غشا سینوویال را درگیر کرده و درنتیجه باعث ترشح بیشاز حد مایع مفصلی شوند. بنابراین، افراد بهتر است در ابتدا به فکر درمان بیماریهای التهابی خود باشند، از شدت استرس خود بکاهند و از آبدرمانی بهرهمند شوند.
3- پارگی مینیسک
اگر با مشکل پارگی مینیسک همراه باشید و نسبت به درمان یا طول دورۀ نقاهت بیاهمیت باشید، احتمال اینکه در روزهای آینده با مشکل آب آوردن زانو همراه شوید، زیاد است. اگر هماکنون به مشکل آب آوردن زانو دچار هستید و میخواهید این مشکل را تحت کنترل داشته باشید، باید ابتدا به درمان مشکل پارگی مینیسک خود توجه کنید. پزشک متخصص با توجه به مشکل شما درمانهای مختلفی را درپیش میگیرید که یکی از آنها آب درمانی و فیزیوتراپی در آب است.
4- کیست زانو یا تومور (کیست بیکر Baker’s cyst)
اگر در مفصل خود به کیست دچار هستید، وقوع مشکل آب آوردن زانو برای شما دور از انتظار نیست. زمانی که کیست زانوی شما درمان نشود، با تحریک بافتهای اطراف زانو، باعث بروز مشکل آب آوردن زانو میشود.
5- شکستگی یا دررفتگی استخوان مفصل زانو
یکی دیگر از مواردی که میتواند باعث مشکل آب آوردن زانو شود، شکستگیهای سطحی یا دررفتگی در مفصل زانو است. بهطور کلی ، هرگونه آسیب درمان نشده در مفصل زانو رابطۀ مستقیمی با مشکل آب آوردن زانو خواهد داشت.
نشانههای آب آوردن زانو چیست؟
برای اینکه متوجه شوید مشکل واقعی زانوی شما آب آوردن زانو است یا مشکلات دیگر، باید علائم زیر را در خود به دقت بررسی کنید. این علائم شامل موارد زیر است.
- تورم و افزایش حجم بافتهای اطراف زانو که با درد همراه است.
- کاهش دامنۀ حرکت زانو (خم یا صاف کردن آن)
- خم کردن دردناک زانو
- سفتی، گرفتگی و سختی در ناحیه مفصل زانو
- بیثباتی یا قفل شدن زانو که موجب عدم تعادل شود.
روش تشخیص آب آوردن زانو چیست؟
اگر فکر میکنید به مشکل آب آوردن زانو دچار شدهاید و میخواهید به پزشک متخصص مراجعه کنید، معمولا برای تشخیص بهتر و دقیقتر باید این مراحل را طی کنید.
1- معاینۀ فیزیکی
در بسیاری از موارد، پزشک متخصص با یک معاینۀ فیزیکی میتواند آب آوردن زانو را تشخیص دهد. این معاینه ممکن است با درد همراه باشد، چرا که پزشک متخصص با دستان خود بافتهای اطراف مفصل زانو را فشار میدهد تا مطمئن شود این تورم ناشی از مایع مفصلی است.
2- تصویر برداری
در برخی موارد، برای تشخیص بهتر و یا مشکلات احتمالی دیگر، پزشک متخصص امکان تصویربرداری از مفصل زانو را درنظر میگیرد. این تصویربرداری میتواند شامل MRI و یا CT اسکن باشد.
راه درمان آب آوردن زانو چیست؟
همانطور که دانستیم، عوامل مختلفی وجود دارند که باعث وقوع مشکل آب آوردن زانو میشوند، بنابراین؛ بهترین راه درمان مشکل آب آوردن زانو، پیدا کردن ریشۀ مشکل و درمان آن است. بهطور کلی، راههای درمان آب آوردن زانو میتواند شامل موارد زیر باشد.
1- درمان دارویی آب آوردن زانو
اگر مشکل آب آوردن زانو ناشی از بیماریهای التهابی باشد، استفاده از داروهای استروئیدی و ضد التهابی میتواند توسط پزشک متخصص با دوز مناسب تجویز شود. اگر مشکل عفونت باکتریایی باشد، استفاده از داروهای ضدباکتری تجویز خواهد شد. این داروها بهصورت قرص و یا آمپول استفاده میشوند.
2- کشیدن آب زانو
دربرخیموارد، بعد از درمانهای اولیه، اگر هنوز اثری از مایع مفصلی باشد، پزشک متخصص ابتدا با نمونهبرداری از مایع مفصلی، نسبت به خارج کردن این مایع اقدام میکند. معمولا مایع مفصلی را با سوزن از مفصل به خارج میکشند.
3- فیزیوتراپی
درمیان درمان یا در پایان مراحل درمانی، ممکن است پزشک متخصص مراجعه به فیزیوتراپی و آب درمانی را برای شما تجویز کند. در مراکز آبدرمانی و فیزیوتراپی، الکتروتراپی، ماساژ درمانی و حرکت درمانی میتواند درمانهای پیشنهادی باشند.
آیا ورزش برای آب آوردن زانو مناسب است؟
زمانی که مفاصل زانوی شما دچار التهاب است، انجام برخی حرکات ورزشی میتواند باعث کاهش التهاب و درنتیجه کاهش ترشح مایع مفصلی شود. اما انجام صحیح این حرکات و نوع آنها بسیار حائز اهمیت است. چرا که انجام اشتباه این حرکات با شدت نامناسب میتواند نتایج عکس داشته باشد و باعث شدت یافتن مشکل آب آوردن زانو شود.
استفاده از حرکات ورزشی در مراکز فیزیوتراپی و آب درمانی همراه با پزشک متخصص میتواند به شما توصیه شود. اما حتما در نحوۀ انجام آنها دقت لازم را درنظر بگیرید.
درمان خانگی آب آوردن زانو چیست؟
اگر در مسیر درمان مشکل آب آوردن زانو هستید و میخواهید از درمانهای خانگی آب آوردن زانو نیز بهرهمند شوید، باید به این نکات توجه داشته باشید.
- بهعنوان درمان خانگی آب آوردن زانو، از کمپرس آب گرم و آب سرد استفاده کنید.
- با شدت ملایم مفاصل زانوی خود را با پماد مخصوص آب آوردن زانو ماساژ دهید.
- استراحت کافی داشته باشید و فشار روی مفصل زانو را کاهش دهید.
- آرامش داشته باشد و از شرایط استرسزا دوری کنید.
همانطور که دانستید، آب آوردن زانو مشکلی است که میتواند دلایل مختلفی داشته باشد و یا حتی یکی از عوارض جانبی مشکلات دیگر باشد. بنابراین؛ اطلاع و آگاهی از موارد ایجاد این مشکل میتواند مسیر درمان را هموارتر کند. امیدواریم با اطلاعاتی که در این مقاله از مجلۀ رهفیت بیان شد، بتوانید در زمان کوتاهی به درمان آب آوردن زانو بپردازید و سلامتی خود را بازیابید.