زانودرد کودکان

بررسی علل زانو درد در کودکان | راهنمای بهبود زانودرد کودک

وقوع زانو درد در کودکان شایع نیست و در برخی موارد ممکن است خطرناک نیز باشد. وقتی کودک شما دچار زانو‌درد می‌شود، این مسئله‌ای نیست که بتوانید به آسانی از کنار آن بگذرید. زانو درد در کودکان ممکن است ناشی از وقوع مشکلی در گذشته و یا احتمال وقوع مشکلی در آینده باشد. در این مقاله، با علائم و نشانه‌های خطرناک در زانو‌ درد کودکان آشنا می‌شویم.

علائم و نشانه‌های زانو درد در کودکان و روش‌های درمان آن

کودکان، به‌دلیل فعالیت بالا، ممکن است با حوادث مختلفی روبه‌رو باشند. از آن‌جایی که بدن آن‌ها در‌حال رشد است، می‌تواند بسیار آسیب‌پذیر نیز باشد. گاهی ممکن است کودک شما با وقوع مشکل زانو‌ درد به سراغ شما بیاید. به‌ویژه اگر مشکل زانو‌درد در‌هنگام خواب باشد. این‌جا زمانی است که شما نگران خواهید شد.

باید بدانید که زانو درد در کودکان، می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی، از جمله آسیب‌های ورزشی، ناهنجاری‌های ساختاری از زمان تولد و مشکلات مفصلی در هنگام رشد باشد. وقوع این زانو‌درد شدید در بدن کودکان، ممکن است بر فعالیت‌های روزمره و کیفیت زندگی کودکان تاثیر بگذارد. در‌ برخی موارد، ورزش و فعالیت بدنی منظم به تقویت عضلات و بهبود انعطاف‌پذیری مفاصل کمک می‌کند و می‌تواند به کاهش خطر زانو‌ درد در کودکان کمک کند. همچنین، تغذیه مناسب نقش حیاتی در سلامت عمومی کودکان دارد؛ مواد مغذی کافی، به ویژه کلسیم و ویتامین D، برای رشد و تقویت استخوان‌ها و مفاصل ضروری هستند.

در مراجعه به پزشک متخصص، گاهی درمان خاصی متوجه این مشکل نمی‌شود و استفاده از آب‌درمانی برای کودکان به‌عنوان یک روش مؤثر و کم‌خطر برای تسکین زانو درد در کودکان توسط پزشک متخصص، پیشنهاد خواهد شد. این روش با ایجاد محیطی بدون وزن، فشار را از روی مفاصل کاهش می‌دهد و به بهبود دامنه حرکتی مفاصل بدن کودکان، کمک می‌کند. همچنین، حرکات اصلاحی می‌توانند به تقویت عضلات و بهبود وضعیت بدن کمک کرده و با ایجاد فضایی ایمن برای انجام حرکات اصلاحی افزایش قد، در رشد قدی کودکان نیز موثر باشد.

اگر هنوز به پزشک متخصص مراجعه نکرده‌اید و نگران شدید که مشکل زانو‌درد در کودکان چه دلایلی دارد و راه درمان زانو درد در کودکان چیست؟ می‌توانید این مقاله از ره فیت را مطالعه کرده و با آگاهی بیشتری، نسبت به وضعیت کودک خود پیش بروید.

زانودرد کودک

علت زانو درد در کودکان چیست؟

در ابتدا، باید به شما بگوییم که ممکن است مشکل زانو‌درد در کودکان، چندان جدی نباشد و ناشی از فشار و تحریک نامناسب و یا قرارگیری در وضعیتی ناصحیح باشد. بنابراین؛ در ابتدا بهتر است وضعیت کودک خود را بررسی کرده و مطمئن شوید که کودک شما در شرایط نامناسب و یا در اثر آسیب و یا ضربۀ شدید نبوده باشد. درغیر این‌صورت، برای بررسی‌های بیشتر می‌توانید این بخش از مقاله را مطالعه کنید.

ابتدا، از کودک خود بپرسید …

  • درد در زانو را بیشتر در کدام بخش احساس می‌کند؟
  • این درد در هنگام حرکت بیشتر می‌شود و یا بی تغییر است؟
  • درد زانو با استراحت کردن خوب می‌شود و یا خیر؟
  • درد زانو ممتد است و یا در برخی شرایط ایجاد می‌شود؟

اطلاعاتی که از وضعیت کودک خود بدست آورده‌اید را با ادامۀ مقاله، بررسی کنید.

1- سندرم درد پاتلوفمورال (PFPS)

یکی از شایع ترین مشکلات زانو درد در کودکان، سندرم درد کشکک رانی است. محل وقوع این نوع درد با PFPS جلوی زانو در اطراف کلاهک زانو (کشکک) همراه است. قسمت زیرین کلاهک زانو در یک شیار مفصل زانو قرار می‌گیرد و هنگام خم کردن زانو به آرامی می‌لغزد. به دلیل عدم تعادل عضلانی و سفت شدن ماهیچه‌ها، غضروف در قسمت زیرین کلاهک زانو با افزایش فشار و میزان استفاده، تحریک شده و باعث درد همراه با دویدن، پریدن، پایین آمدن از پله‌ها یا بلند شدن از نشستن می‌شود.

2- بیماری ازگود شلاتر

در لیست بیماری‌های مربوط به زانو، به‌ویژه برای زانو‌درد در کودکان، بیماری ازگود‌شلاتر به چشم می‌خورد. این یک مشکل رایج در کودکانی است که اغلب می‌پرند. بیماری ازگود شلاتر که به نام زانوی پرنده نیز شناخته می‌شود، باعث زانو‌درد در کودکان به‌ویژه در استخوان ساق پا می‌شود. به‌طوری که با پرش بیش از حد، تاندون مفصل زانو کشیده شده و باعث درد می‌شود. هنگام بروز چنین مشکلی، ممکن است کودک شما بیان کند که این بخش از زانو، در لمس حساس است و با دویدن، پریدن و چمباتمه زدن مکرر بدتر می‌شود. بنابراین؛ پزشک متخصص ممکن است به کودک شما توصیه کند برای مدتی، از پریدن و فشار بر روی زانو خودداری کند.

3- دررفتگی کشکک

یکی دیگر از مشکلات زانو‌ درد در کودکان، دررفتگی کشکک است. این مشکل زمانی ایجاد می‌شود که کلاهک زانو از شیار مفصل زانو خارج شود و معمولاً زمانی اتفاق می‌افتد که شخصی به‌طور ناگهانی بپیچد، بیفتد یا در هنگام برخورد با جسم دیگری ایجاد شود. جالب است بدانید که کودکان دختر، بیشتر به این عارضه مبتلا می شوند. علائمی که در بدن کودک خود باید به آن توجه کرد عبارتند از: تورم و درد در ناحیه کلاهک زانو که با دست زدن قابل مشاهده است. مشکل در رفتگی کشکک در کودکان، بسیار حساس است و بهتر است در کوتاه‌ترین زمان ممکن به پزشک متخصص مراجعه شود.

Childrens knee pain 3

4- آسیب‌های ACL

در بحث مشکل زانو درد در کودکان، ACL مخفف رباط صلیبی قدامی است و یکی از دو رباط داخل زانو است که از حرکت درشت نی شما به سمت جلو، جلوگیری می‌کند و باعث ثبات در زانو می‌شود. در ورزش‌های رقابتی، زمانی که کودکان ممکن است فشار زیادی را به مفصل زانوی خود وارد کنند، آسیب‌های ACL، بیشتر به چشم می‌خورند.

5. آسیب‌های MCL

یکی دیگر از مشکلاتی که می‌تواند باعث زانو درد در کودکان شود، آسیب‌های ناشی از MCL است.
MCL مخفف رباط جانبی داخلی است و رباطی است که از داخل زانو پشتیبانی می‌کند. این رباط، به استخوان ران و درشت نی متصل می‌شود و با حرکات پهلو به پهلو، به ایجاد ثبات در مفاصل کودکان، کمک می‌کند.

رباط جانبی داخلی، با پیچ خوردگی، تغییر جهت ناگهانی در حین دویدن، پریدن در حالی که زانو به سمت داخل حرکت می کند یا ضربه به قسمت بیرونی زانو آسیب می بیند. این یک آسیب شایع د‌رمیان کودکانی است که بیشتر به انجام ورزش‌هایی مانند فوتبال، بسکتبال، اسکی و تنیس می‌پردازند.

کودک شما ممکن است با شکایت این مشکل که داخل زانوی او درد می‌کند یا زانوی او ناپایدار است، به سمت شما بیاید. تورم، سفتی و حساسیت به لمس نیز از‌جمله سایر علائمی است که می‌توانید در کودک خود بررسی کنید.

همانطور که دانستیم، زانو درد در کودکان می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد که شامل آسیب‌های ورزشی، ناهنجاری‌های ایجاد شده در دوران جنینی، مشکلات مفصلی و حتی اضافه وزن است. این دردها می‌توانند بر فعالیت‌های روزمره و کیفیت زندگی کودکان تأثیر بگذارند و در صورت عدم درمان مناسب، منجر به مشکلات بلندمدت شوند. یکی از بهترین راه‌ها برای جلوگیری از ایجاد زانو‌درد در کودکان، ورزش و فعالیت بدنی منظم است. ورزش درست و اصولی، به تقویت عضلات و بهبود انعطاف‌پذیری مفاصل کمک کرده و می‌تواند به کاهش خطر زانو درد در کودکان کمک کند. امیدواریم در این مقاله از مجلۀ ره‌ فیت، توانسته باشید ریشۀ مشکل زانو درد در کودکان را تا حدی شناسایی کرده و با راهنمایی‌های پزشک متخصص، این مشکل را در زمانی کوتاه برای کودک عزیزتان، برطرف کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آنچه در این مقاله می خوانیم

مقالات اخیر