ورزش یک فعالیت ضروری برای بدن انسان است اما نه در مواقعی که موجب زانودرد میشود. اگر بعد از ورزش زانودرد دارید، بهتر است کمی جدیتر با این مسئله برخورد کنید. برخی نشانههای زانودرد بعد از ورزش میتواند به یک مشکل زمینهایی مربوط باشد، بنابراین بهتر است با احتیاط بیشتری نسبت به زانودرد بعد از ورزش برخورد شود.
علت زانودرد بعد از ورزش و راه درمان آن
بدن انسان برای تحرک ساخته شده است و بیتحرکی بدترین اتفاقی است که میتواند برای بدن انسان بیفتد. دنیای امروز، دنیای کمتحرکی است که درنتیجۀ آن، مشکلات مختلف برای بدن افراد ایجاد میکند. یکی از دلایل کمردرد خفیف که امروزه افراد بسیاری را درگیر کرده است، عدم تحرک است.
بسیاری از افراد زمان کافی برای بالا بردن فعالیت بدنی خود را ندارند و افراد دیگر، از بروز دردهای مبهم هنگام ورزش شکایت دارند. در مواردی که این دردها شدت یابند، انجام ندادن ورزش، راه درمانی درستی نیست و یا اصلا درمان نیست. بلکه تحرک باید صورت بگیرد اما ایمنی و سلامت افراد حفظ شود.
یکی از راههایی که افراد میتوانند برای تحرک خود بهکارگیرند، استفاده از آب درمانی است. آب درمانی یک روش نوین در مسیر درمان دردهای مفصلی است که امروزه توسط پزشکان بسیاری توصیه میشود. افرادی که با مشکلات مختلف بهویژه در مفصل زانو دستوپنجه نرم میکنند، از فواید آب درمانی برای زانودرد آگاه نیستند. حال آنکه آب درمانی کاربرد فراوانی دارد و امروزه استفاده از روشهای آب درمانی برای سیاتیک بسیار رایج شده است.
وقتی نشانههای زانودرد در اثر رباط صلیبی آشکار میشود، وضعیت تحرک بدن افراد مورد سوال قرار میگیرد. از آنجا که درد رباط صلیبی طاقتفرسا است، استفاده از آب درمانی میتواند بسیار موثر باشد. انواع مختلفی از زانودرد وجود دارد که ریشۀ هریک متفاوت بوده و درمان آن نیز با نکات ویژۀ مربوط به خود همراه است. در این مقاله از مجلۀ رهفیت همراه شما هستیم تا با انواع مختلف زانودرد آشنا شویم و بهطور ویژه به علت پیدایش زانودرد بعد از ورزش بپردازیم.
چرا به زانودرد بعد از ورزش دچار میشویم؟
هدف از انجام ورزش، سلامتی و تندرستی است. اما مشکل زمانی ایجاد میشود که بعد از ورزش، دچار زانودرد میشویم. اما علت زانودرد بعد از ورزش چیست؟ برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که زانودرد بعد از ورزش میتواند ناشی از دلایل مختلفی باشد که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
آسیب فیبرهای عضلانی
وقتی فیبرهای عضلانی اطراف زانو آسیب ببیند، با زانودرد بعد از ورزش همراه خواهد بود. آسیب ناشی از انجام ورزش و فعالیتهای ورزشی، فیبرهای عضلانی را تخریب کرده و از بین میبرد که در نهایت درد زانو بعد از ورزش را به همراه خواهد داشت. این آسیبها معمولاً در اثر حرکات ناگهانی، چرخشهای شدید یا ضربات مستقیم ایجاد میشوند.
تاندونیت
تاندونیت یک عارضۀ شایع در هنگام ورزش است. این عارضه با التهاب و تورم تاندونها همراه بوده و بیشتر در ورزشهایی مانند بسکتبال و والیبال دیده میشود. این درد با انجام فعالیتهای مکرر تشدید یافته و باعث رنجش و دشواری در حرکت بیمار میشود.
بورسیت زانو
یکی دیگر از علتهای ایجاد زانودرد بعد از ورزش، بورسیت زانو است. در قسمت زانو، بخشهایی به نام بورس وجود دارد که درون آنها با مایع میانی که یک مایع لغزنده است، پر شده است. بورسیت زانو مشکلی است که در اثر افزایش مایع درون بورسها ایجاد میشود. عوامل مختلف مانند فشار مستمر به زانو یا برخورد ضربه به زانو میتواند باعث ایجاد بورسیت زانو شده و زانودرد بعد از ورزش را ایجاد کند.
چگونه از زانودرد بعد از ورزش جلوگیری کنیم؟
همانطور که میدانید، انجام ورزش بهخودی خود سلامتی را بههمراه ندارد، بلکه انجام درست این حرکات است که باعث سلامتی و تندرسی میشود. برای اینکه حرکات درست و اصولی اجرا شوند، لازم است تا برخی نکات قبل از انجام حرکات ورزشی رعایت شود. این نکات در ادامه آمده است.
گرم کردن مناسب
حتما بسیار شنیدهاید که گرم کردن بدن قبل از انجام فعالیت بدنی ضروری است. بنابراین، برای جلوگیری از درد زانو بعد از ورزش، بهتر است قبل از شروع هر نوع فعالیت ورزشی، بدن خود را به خوبی گرم کنید. گرم کردن بدن خود را با انجام حرکات کششی و نرمشهای سبک شروع کنید. در روزهای آینده متوجه خواهید شد که این کار میتواند به کاهش خطر آسیب و درد زانو بعد از ورزش کمک کند.
افزایش تدریجی شدت تمرینات
یک شبه ورزشکار نمیشوید. حتی اگر یک پیادهروی ساده انجام میدهید نمیتوانید در یک روز، زمان زیادی را به این ورزش اختصاص دهید. این کار باعث ایجاد شوک و تشدید زانودرد بعد از ورزش میشود. بنابراین؛ از کمترین میزان شروع کنید و شدت و مدت زمان ورزش را به تدریج افزایش دهید. این کار به بدن شما این امکان را میدهد که به تدریج به فشارهای جدید عادت کند و از بروز آسیب و زانودرد بعد از ورزش جلوگیری شود.
استفاده از کفشهای مناسب
استفاده از لوازم استاندارد نیز یکی دیگر از موارد مهم در کاهش میزان بروز دردهای مختلف بهویژه زانودرد بعد از ورزش است. چه در فضای باز فعالیت میکنید چه در باشگاه ورزشی، اولین نکتهایی که باید به آن توجه کنید، داشتن کفش مناسب برای ورزش کردن است.
کفشهای ورزشی مناسب با پشتیبانی کافی از قوس پا و زانو میتوانند باعث کاهش فشار روی مفاصل زانو و کمر شوند. بنابراین؛ زمان بگذارید و منابع مالی خود را بهکار بگیرید تا از کفشهای مناسب برای نوع ورزشی که انجام میدهید، استفاده کنید.
تقویت عضلات اطراف زانو
احساس میکنید عضلات اطراف زانوی شما ضعیف شده است، برای کاهش علائم زانودرد بعد از ورزش، بهتر است ابتدا ساعاتی از روز را به انجام ورزشهای تقویتی مفاصل و ماهیچههای زانو بپردازید.
انجام انواع تمرینات تقویتی برای عضلات چهارسر ران، همسترینگ و عضلات ساق پا میتواند به حمایت بهتر از زانو کمک کرده و خطر آسیب هنگام ورزش و فعالیت بدنی را کاهش دهد.
استراحت و ریکاوری
تفاوتی نمیکند که ورزشکار حرفهای هستید یا میخواهید یک پیادهروی ساده انجام دهید. استراحت باید زمان مناسبی داشته باشد.بهتر است بین جلسات ورزشی استراحت کافی را درنظر بگیرید تا عضلات شما فرصت دوباره برای بازسازی داشته باشید. درواقع، استراحت کافی به عضلات و مفاصل زمان لازم برای بهبود و ریکاوری را میدهد و از بروز درد و آسیب ناشی از فعالیت ورزشی جلوگیری میکند و علائم ناشی از زانودرد بعد از ورزش را کاهش میدهد.
اگر درهنگام ورزش کردن، با کمی درد و ناراحتی همراه هستید و کمی بعد، به زانودرد بعد از ورزش دچار میشوید، نکاتی که در این مقاله از مجلۀ رهفیت بیان کردیم میتواند برای شما مناسب باشد. امیدواریم به کمک نکاتی که در این مقاله بیان شد، بتوانید با آگاهی بیشتری در مسیر سلامتی و تندرستی قدم بردارید.