این علائم یعنی فتق دیسک کمر دارید. فتق دیسک کمر یک مشکل ترسناک است و ممکن است یکی از دردناکترین و آزاردهندهترین دردها را برای شما ایجاد کند. درمانهای مختلفی برای فتق دیسک کمر درنظر گرفته شدهاست که با نظر یک پزشک متخصص روش درمانی فتق دیسک کمر انتخاب میشود.
مشکلات فتق دیسک کمر و پیشگیری از آن
اگر سبک زندگی اشتباهی را در پیش گرفتهاید، فتق دیسک کمر ممکن است به سراغتان بیاید. امروزه با تغییر در سبک زندگی افراد، مشکلات مختلفی نیز در بدن آنها ایجاد شده و فعالیت روزمره و زندگی آنها را با سختی و دشواری همراه میکند. عدم توجه به نکات سادهای مانند تحرک کافی، نشستن درست و تغذیۀ سالم میتواند بروز مشکلات فیزیکی مختلفی مانند کمر درد شدید و یا زانودرد و دیسک کمر را را در بدن افراد تسریع کند.
امروزه، درمانهای مختلفی وجود دارند که میتوانند به رفع چنین مشکلاتی کمک کنند اما بهترین راه برای جلوگیری از چنین مشکلاتی توجه بسیار به وضعیت سلامتی بدن است. فتق دیسک بین مهرهای نیز مشکلی است که تحت عوامل مختلفی ایجاد شده و درد و ناراحتی بسیاری را برای افراد ایجاد میکند. آب درمانی برای کمردرد تا حد مناسبی میتواند در پیشگیری و یا حتی روند درمان فتق دیسک کمر موثر باشد.
اگر به تازگی متوجه چنین مشکلی در بخش ستون فقرات خود شدهاید و یا به وقوع چنین مشکلی در بدن خود مشکوک هستید، این مقاله را مطالعه کنید و سپس در زمانی کوتاه نسبت به درمان و بهبود آن اقدام کنید.
فتق دیسک کمر به چه معناست؟
فتق دیسک کمر یکی از مشکلات مهم ستون فقرات است که در واقع بهمعنای جدا شدن بخش مرکزی دیسک از قسمت محیطی آن است. دیسک کمر از دو بخش داخلی و خارجی تشکیل میشود که فشار زیاد به این نواحی باعث حرکت و خروج بخش داخلی به سمت بخش خارجی میشود.
فتق دیسک کمر چگونه ایجاد میشود؟
همانطور که دانستیم، فتق دیسک کمر از مشکلات آزار دهندۀ ستون فقرات است که در شرایطی که فشار بسیار زیاد ناگهانی و یا فشار کم اما بهصورت ممتد روی ستون فقرات ایجاد شود، اتفاق میافتد. دیسکهای ستون فقرات از دو بخش تشکیل شدهاند. یک بخش درونی که نرم و ژله مانند است و یک پوستۀ سخت خارجی که از آن محافظت میکند.
زمانی که در اثر ایجاد فشارهای زیاد و خارج از تحمل دیسکها این بافت داخلی به بخش خارجی فشار آورده و از میان آن خارج شود، فتق دیسک یا به اصطلاح جابهجایی دیسک، فتق یا پرولاپس رخ میدهد.
![بررسی علل و درمان فتق دیسک کمر، یک درد آزار دهنده 1 Lumbar disc herniation2](https://rahfit.ir/wp-content/uploads/2024/03/Lumbar-disc-herniation2.jpg)
عوامل ایجاد کنندۀ فتق دیسک کمر
یکی از مهمترین عوامل ایجاد چنین مشکلاتی، اضافه وزن زیاد و یا جابهجا کردن وسایل سنگین است. تجمع چربیهای شکمی ممکن است فشار زیادی را به مهرههای ستون فقرات وارد کرده و درنهایت فتق دیسک کمر را ایجاد کند. جابهجا کردن وسایل سنگین نیز ممکن است با فشار زیادی که بهصورت ناگهانی و در زمانی کوتاه به این قسمت از بدن وارد میکند، باعث فتق دیسک کمر شود.
علائم و نشانههای فتق دیسک کمر چیست؟
فتق دیسک کمر با علائم روشنی همراه است که توجه به آنها میتواند در تشخیص آن بسیار موثر باشد. از آنجا که مشکلات ستون فقرات دارای علائم مشخصی هستند، توجه به این علائم میتواند مسیر تشخیص تا درمان را کوتاه تر کند. علائمی که ممکن است در فتق دیسک کمر آنها را حس کنید شامل موارد زیر است:
۱. احساس درد و بیحسی که ممکن است، بیشتر در یک طرف بدن رخ دهد.
۲. احساس دردی که به بازوها یا پاها کشیده میشود.
۳. احساس دردی که در شب شدت مییابد و یا با حرکات خاصی بدتر میشود.
۴. دردی که بعد از ایستادن یا نشستن شدت مییابد.
۵. دردی که هنگام راه رفتن در مسافتهای کوتاه ایجاد میشود.
۶. ضعف عضلانی که ممکن است بهصورت ناگهانی نیز رخ دهد.
۷. احساس سوزن سوزن شدن، درد یا سوزشی که در منطقۀ آسیب دیدۀ در ستون فقرات احساس میشود.
آیا فتق دیسک کمر درمان دارد؟
فتق دیسک کمر مانند سایر مشکلاتی که برای بدن ایجاد میشود، درمان پذیر است اما با توجه به شدت و میزان این مشکل، شرایط بیمار و شدت دردی که بیمار احساس میکند، ممکن است مسیرهای درمانی انتخابی متفاوت بوده و یا طولانی شود. روشهای درمانی فتق دیسک کمر معمولا به دو صورت روشهای درمانی تهاجمی مانند جراحی و روشهای درمانی غیر تهاجمی مانند فیزیوتراپی، لیزر و آب درمانی باشد.
فتق دیسک کمر چگونه تشخیص داده میشود؟
اگر علائمی که در بالا اشاره کردیم را در ستون فقرات خود مشاهده میکنید، بهتر است شرایط خود را با یک پزشک متخصص در میان بگذارید. پزشک در ابتدا با معاینات بالینی و بدنی تلاش میکند تا محل وقوع درد را بهطور نسبی پیدا کرده و میزان و شدت آن را بررسی کند. سپس ممکن است یکی از موارد زیر را از شما بخواهد تا انجام دهید.
- اشعه ایکس
- CT اسکن
- MRI
- دیسکوگرام
داشتن اطلاعات جامع و کامل از شرایط و وضعیت موجود میتواند به پزشک کمک کرده تا بهترین روش درمانی را برای فتق دیسک کمر درنظر بگیرد.
![بررسی علل و درمان فتق دیسک کمر، یک درد آزار دهنده 2 Lumbar disc herniation4](https://rahfit.ir/wp-content/uploads/2024/03/Lumbar-disc-herniation4.jpg)
روشهای درمانی جراحی برای فتق دیسک کمر چگونه است؟
برای درمان فتق دیسک کمر چندین روش درمانی وجود دارد که با توجه به نظر پزشک میتواند به عنوان روش درمانی بهکار گرفته شود. در ادامه برخی از مهمترین این روشها را برای شما بیان میکنیم.
1- روش جراحی دیسکتومی
روش جراحی دیسکتومی در درمان فتق دیسک کمر یکی از رایجترین روشهای درمانی فتق دیسک است که در این روش، قسمتی از دیسک آسیبدیده یا تمام آن برداشته میشود. شکل کم تهاجمیتر این روش، به نام میکرو دیسکتومی است که گاهی در برخی موارد از آن استفاده میشود.
2- روش جراحی لامینکتومی
لامینکتومی یکی دیگر از روشهای درمانی فتق دیسک کمر است که از جمله روشهای درمانی کم تهاجم بهشمار میآید. در این روش درمانی فتق دیسک کمر با ایجاد یک سوراخ در لامینا و مهرۀ مربوطه یک قوس کوچک، جهت کاهش فشار روی عصب آسیبدیده ایجاد میکنند.
3- روش همجوشی ستون فقرات
همجوشی ستون فقرات نیز یکی از روشهای درمانی فتق دیسک کمر است این روش نسبت به سایر روشهای درمانی تهاجمیتر بوده و دورۀ نقاهت طولانیتری دارد. در این روش جراحی، دو یا چند مهره را با پیچ و مهره به یکدیگر متصل میکنند و آنها را بهصورت دائم، بههم پیوند میدهند.
4- روش جایگذاری (تعویض) دیسک مصنوعی
تعویض دیسک مصنوعی نیز یکی از روشهای درمانی فتق دیسک کمر است که در شرایطی که این مشکل در بخش پایینی ستون فقرات ایجاد شده باشد و تنها یک دیسک آسیبدیده داشته باشیم میتوان از این روش استفاده کرد. برای جایگذاری دیسک مصنوعی لازم است شرایط و سلامت استخوانها بررسی شده، بهطوری که هیچ نشانهای از آرتروز یا سایر آسیبهای استخوانی وجود نداشته باشد.
5- روش درمان فتق با لیزر
درمان فتق دیسک کمر به کمک لیزر نیز یک روش کمتر تهاجمی است که در برخی شرایط میتوان از آن استفاده کرد. در روش جراحی فتق دیسک کمر با لیزر، حفرهای به قطر یک میلیمتر در درون دیسک آسیبدیده ایجاد میشود تا به کمک آن، فشار ناشی از بیرون زدگی دیسک کاهش یابد.
چگونه میتوان از وقوع فتق دیسک کمر پیشگیری کرد؟
برای داشتن بدنی سالم و تندرست، همواره لازم است تا به شرایط فیزیکی و استقامت بدنی خود توجه کرده و از ایجاد فشار و تنش اضافی بر آن خودداری کنیم. از آن جا که کمر بهعنوان ستون بدن شناخته میشود و وظیفۀ حفظ تعادل و استقامت بدن را برعهده دارد، توجه به سلامتی و وضعیت مناسب آن باید مورد توجه همۀ افراد باشد. در درجۀ اول تلاش کنید تا شرایط قرارگیری بدن و ستون فقرات خود را در بهترین حالت قرار دهید.
بهتر است انجام حرکات کششی و ورزشی ساده را در برنامه روزانه خود بگنجانید تا انعطافپذیری شما افزایش یابد. از جابهجا کردن وسایل سنگین بپرهیزید و همواره تلاش کنید تا از ایجاد فشار و تنش زیاد به ستون فقرات خود جلوگیری کنید. سلامتی بدن، بهویژه ستون فقرات خود را جدی بگیرید تا در سنین بالا با مشکلات کمتری مواجه شوید. اگر علائم فتق دیسک کمر را دارید، میتوانید با متخصصان مجموعه رهفیت مشورت کنید تا متناسب با شرایط شما، برنامه درمانی مناسبی را در اختیارتان قرار دهند.