دلیل قفل شدن زانو

علت قفل شدن زانو و راه درمان آن | چرا زانو قفل می‌شود؟

درد شدیدی که هنگام قفل شدن زانو احساس می‌کنید، نباید بدون درمان رها شود. درمان قفل شدن زانو در مراحل ابتدایی بسیار راحت و نتیجه‌بخش است. اما بی‌توجهی به آن می‌تواند شدت آن را با گذشت زمان افزایش داده و مشکل قفل شدن زانو را به یک عارضۀ اساسی تبدیل کند.

دلایل قفل شدن زانو و درمان آن

همانطور که می‌دانید، مفصل زانو یکی از مهم‌ترین مفصل‌های حرکتی بدن انسان است که با پیچیدگی‌های خاص خود همراه است. از آن‌جایی که این مفصل فشار اصلی حرکت انسان را در طول عمر آن تحمل می‌کند، مشکلات فراوانی را نیز متوجه خود خواهد کرد.

یکی از اصلی‌ترین مشکلاتی که می‌توان در زانو مشاهده کرد، قفل شدن زانو است. زمانی که بافت‌های تشکیل دهندۀ مفصل زانو آسیب ببینند، ممکن است به مشکلاتی مانند قفل شدن زانو نیز دچار شوند.

درد‌ زانو می‌تواند یکی از دردهای ناراحت کنندۀ مفصلی باشد. اما بهترین راه درمان این دردها، بررسی و پیدا کردن علت وقوع آن‌ها است. اگر درمان زانو‌درد شدید جدی گرفته نشود، می‌تواند با مشکلات دشوارتری مانند قفل شدن زانو همراه باشد.

مشکلات در ساختار استخوانی و یا انحراف برخی مفاصل مانند انحراف لگن و انحراف مچ پا می‌تواند علت قفل شدن زانو باشد. درمان قفل شدن زانو در برخی موارد ساده است و در موارد دیگر می‌تواند ترکیبی از چند روش درمانی باشد. اگر علت قفل شدن زانو ناشی از انحراف باشد، آشنایی با انواع حرکات اصلاحی پای ضربدری بخشی از روند درمان خواهد بود.

در‌مواردی که مشکل قفل شدن زانو پیشرفته باشد، ممکن است روش‌های درمانی موثرتری مانند آب‌درمانی برای زانو درد به‌عنوان درمان اصلی در‌نظر گرفته شود. بسیاری از مشکلات حرکتی و مفصلی می‌توانند با آب‌درمانی تا‌حد قابل‌قبولی بهتر شوند. مشکلات مفصلی دیگری که ‌به‌طور جدی بر حرکت تاثیر می‌گذارند، نیز در برخی موارد می‌توانند با آب‌درمانی در کنار انجام حرکات اصلاحی در آب، درمان شود.

در‌ ادامه، برای آشنایی بیشتر با مشکل قفل شدگی زانو، توضیحات کافی و لازم آورده شده است که با مطالعۀ آن می‌توانید با آگاهی بیشتری مسیر درمان قفل شدگی زانو را در‌پیش بگیرید.

چرا زانو قفل می‌شود؟

منظور از قفل شدن زانو چیست؟

قفل شدن زانو عارضه‌ای ناگهانی است که در اثر آن، زانو موقتا قفل می‌شود و تکان دادن آن ممکن نیست و حتی با درد فراوانی همراه است. قفل شدن زانو به‌ویژه هنگام باز کردن و بستن زانو، باعث می‌شود حرکت مفصل ناگهان متوقف شود و ادامۀ حرکت غیر‌ممکن به‌نظر برسد.

قفل شدن زانو به دلایل مختلف اتفاق می‌افتد و بیشتر افراد ورزشکار را تحت تاثیر قرار می‌دهد. اما برخی افراد دراثر عدم تحرک و یا مواردی دیگر می‌توانند به این عارضه دچار شوند. اگر به تازگی مشکل قفل شدن زانو را در مفصل خود احساس می‌کنید و نگران هستید که باید برای درمان قفل شدن زانو چه کاری انجام دهید، در ادامۀ این مقاله توضیحات لازم آورده شده است.

علائم قفل شدگی زانو

حال که با تعریف قفل شدگی زانو آشنا شدید، در ادامه بررسی می‌کنیم که دلیل قفل شدن زانو چیست و چرا ایجاد می‌شود. زمانی که قفل شدن زانو اتفاق می‌افتد، راست کردن و خم کردن زانو امکان‌پذیر نخواهد بود. در این حالت، کشش کامل عضلات پا اتفاق نمی‌افتد. این وضعیت می‌تواند با علائمی مانند تورم، سفتی و برآمدگی کوچک همراه باشد. شایع‌ترین علائم قفل شدگی زانو عبارت‌اند از:

  • احساس خشکی در زانو
  • احساس صدای استخوان در زانو
  • مشکل در بازو بسته کردن زانو
  • مشکل در خم کردن زانو
  • احساس فشار و سفتی در زانو
  • احساس تورم در زانو
  • دردی مبهم در زانو که بعضی مواقع ایجاد می‌شود.
  • احساس کشیدگی در زانو

علت قفل شدن زانو چیست؟

برای اینکه به‌طور دقیق‌تر با مشکل قفل شدگی زانو آشنا شوید، باید مفصل زانو را دقیق‌تر بررسی کنید. مفصل زانو شامل استخوان‌ها، غضروف، مینیسک، رباط و کپسول مفصلی است که هریک کار ویژه‌ای انجام می‌دهند و دچار مشکلات فراوانی می‌شوند. مفصل زانو به‌عنوان یک مفصل لولایی عمل می‌کند، به این معنی که عمدتاً حرکات خم شدن (فلکسیون) و راست شدن (اکستنشن) را انجام می‌دهد. علاوه‌بر‌این، زانو توانایی انجام حرکات چرخشی محدودی را نیز دارد که به پایداری بیشتر در حین فعالیت‌های ورزشی کمک می‌کند.

زمانی که پارگی مینیسک اتفاق بیفتد، مشکل قفل شدگی زانو خطرناک و دردناک است و باید سریعا به پزشک متخصص مراجعه شود تا درمان‌های اولیه آغاز شود. اما زمانی که قفل شدگی زانوی شما لحظه‌ای است ممکن است به‌علت التهاب در رباط و کپسول مفصلی باشد. آرتریت روماتوئید یا نقرس می‌توانند باعث این التهاب شوند.

راه درمان قفل شدن زانو

همانطور که دانستید، مشکل قفل شدن زانو می‌تواند به دلایل مختلف رخ دهد. زمانی که علت قفل شدن زانو مشخص شده باشد، درمان مناسب برای آن آغاز می‌شود. درمان قفل شدن زانو می‌تواند شامل درمان‌‌های دارویی برای زمانی که التهاب وجود دارد، درمان‌های حرکتی، فیزیوتراپی و آب‌درمانی و درمان‌های جراحی باشد. در ادامه، راه درمان قفل شدن زانو را در هریک از موارد بیان شده بررسی می‌کنیم.

1- درمان دارویی

در بخش قبلی دانستیم که برخی بیماری‌ها می‌توانند با التهاب مفاصل همراه باشند. بیماری‌هایی مانند آرتریت روماتوئید، با ایجاد التهاب در بافت مفصل زانو می‌تواند علت قفل شدن زانو باشد. زمانی که پزشک علت قفل شدن زانو را بیماری‌های التهابی می‌داند، از داروها و درمان‌های ضد التهابی کمک می‌گیرد.

درمان قفل شدن زانو

2- درمان‌های حرکتی

در بسیاری از موارد، علت قفل شدن زانو، ضعف عضلانی و وارد شدن فشار زیاد به مفصل زانو است. از این رو، پزشک با توصیه به انجام برخی حرکات ورزشی چه در غالب فیزیوتراپی و چه در غالب آب‌درمانی سعی در درمان قفل شدن زانو خواهد داشت. انجام حرکت با دستگاه‌های فیزیوتراپی و یا داشتن یک برنامۀ ورزشی آب‌درمانی می‌تواند مسیر شروع درمان قفل شدن زانو باشد.

3- درمان‌های جراحی

زمانی که مشکل قفل شدن زانو پیشرونده باشد و به مراحل دشواری رسیده باشد، ممکن است جراحی یک پیشنهاد ناگزیر باشد. جراحی قفل شدگی زانو به این شکل است که در این روش درمانی، بافت‌ها و غضروف‌های آسیب دیده جدا می‌شوند و بعد از گذراندن یک دورۀ نقاهت، افراد می‌توانند با مفصل ترمیم شده حرکت کنند.

برای شناسایی محل‌های آسیب نیز ابتدا با یک دوربین کوچک و ایجاد چند برش در محل‌های موردنظر، نقاط آسیب را به‌طور دقیق شناسایی می‌کنند تا بتوانند بخش‌های آسیب دیده را خارج کنند.

راه پیشگیری از قفل شدگی زانو چیست؟

در بررسی علت قفل شدگی زانو، دانستیم که دلایل مختلفی می‌تواند باعث بروز قفل شدگی زانو شود، بنابراین؛ هوشمندانه‌ترین راه پیشگیری از قفل شدگی زانو، توجه به این دلایل است. اگر قفل شدگی زانو ناشی از تخریب غضروف و بافت‌ها باشد، باید مراقب باشید تا موجب این تخریب نباشید. برای این کار می‌توانید دستورالعمل زیر را دنبال کنید.

1- از انجام فعالیت‌های سنگین و ناگهانی که به مفصل زانو فشار وارد می‌کند پرهیز کنید.
2- عضلات مفصل زانو را با حرکات تقویتی و کششی، تقویت کنید تا فشار کمتری به مفصل زانو وارد شود.
3- پیاده‌روی روزانه و در زمانی کوتاه را درنظر بگیرید. پیاده‌روی در هوای آزاد باعث کاهش بیماری‌های التهابی خواهد شد.
4- رژیم غذایی ضد التهابی داشته باشید. از غذاهای آماده که باعث ایجاد التهاب می‌شوند، مانند فست‌فود پیشگیری کنید.
5- استرس و فشار عصبی را از خود دور کنید.
6- از مکمل‌های ویتامین دی استفاده کنید و یا به مدت کوتاهی، در معرض نور خورشید قرار‌گیرید.

درمان قفل شدن زانو در کلینیک ره‌فیت

همانطور که دانستیم، قفل شدگی زانو مشکلی آزاردهنده است که افراد در سنین مختلف ممکن است به آن دچار شوند. علت قفل شدن زانو می‌تواند متفاوت باشد و درمان‌های مختلفی نیز برای آن در‌نظر گرفته شود. بااین‌حال، یکی از مراکزی که می‌توانید برای درمان قفل شدگی زانو به آن مراجعه کنید، مرکز فیزیوتراپی و آب‌درمانی ره‌فیت است که با کادری مجرب و تجهیزات روز دنیا، می‌تواند مشکلات مفصلی شما را برطرف کرده و سلامتی را به شما بازگرداند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آنچه در این مقاله می خوانیم

مقالات اخیر