آرتروز کمر

علت آرتروز کمر و راه درمان آن | راه پیشگیری از آرتروز کمر

هیچ دردی بدتر از آرتروز کمر نیست. این دردی است که افراد مبتلا به آن آرزو می‌کردند کاش این نکات را رعایت کرده و هرگز به آرتروز کمر دچار نمی‌شدند. نه می‌توان راه رفت و نه می‌توان ایستاد. حتی نشستن نیز دشوار می‌شود. رعایت برخی موارد با کاهش علائم آرتروز کمر همراه است. در ادامه این موارد را می‌خوانیم.

بررسی علت آرتروز کمر و راه درمان آن؛ نکات مهم و راه پیشگیری

اگر با دردهایی آزار دهنده در کمر به پزشک مراجعه کرده‌اید و تشخیص آرتروز کمر روی شما داده است، باید بدانید که این آخر مسیر سلامتی و زندگی شما نیست. آرتروز بیماری آزاردهنده‌ای است که در اثر عواملی در بدن افراد شکل می‌گیرد. اما وقوع آن نیز می‌تواند موهبتی باشد برای کسانی که زندگی ناسالم را درپیش گرفته‌اند.

عارضه‌ای که نشان می‌دهد باید کمی بیشتر مراقب سلامتی خود باشید. کمردرد ناگهانی که شما احساس می‌کردید و به آن بی‌توجه بودید، اکنون با آرتروز کمر ظاهر شده است. البته که امروزه درمان‌های مختلفی شکل گرفته‌اند که تاثیرات آن‌ها قابل چشم‌پوشی نیست. بااین‌حال، همیشه پیشگیری بهتر از درمان است.

وقتی نشانه‌های آرتروز کمر شدت می‌یابد، این درمان کمردرد با فیزیوتراپی است که به‌عنوان اولین مسیر درمانی، در‌نظر گرفته می‌شود. فیزیوتراپی همراه با آب‌درمانی برای دیسک کمر از‌جمله درمان‌های ترکیبی برای ستون فقرات هستند.

دربرخی موارد، زمانی که علائم کمردرد شدید نیست، استفاده از حرکات اصلاحی انحراف ستون فقرات در یک برنامۀ درمانی بلند مدت پیشنهاد می‌شود. سبک زندگی سالم و سالم زیستن نکته‌ای است که در دنیای امروز به فراموشی سپرده شده است. با‌وجود شبکه‌های اطلاعاتی گسترده در عصر امروز، بهتر است دانش و آگاهی خود را در مسیر داشتن یک زندگی سالم و تندرست افزایش دهیم. بنابراین؛ در این مقاله از مجلۀ رهفیت همراه شما هستیم تا با علل و درمان آرتروز آشنا شویم و راه پیشگیری از آن را بیاموزیم.

آرتروز کمر چیست؟

تعریف آرتروز کمر چیست؟

ستون فقرات یکی از اصلی‌ترین بخش‌های بدن در جهت حفظ تعادل و حرکت است. این بخش از بدن 24 مهره دارد که 7 تای آن مهره‌های گردنی، 12تای آن مهره‌های سینه‌ای و و 5 تا از آن‌ها مهره‌های کمری است.

این بخش از بدن ممکن است به مشکلات و بیماری‌های مختلفی دچار شود که شایع‌ترین آن بیماری آرتروز کمر است. آرتروز کمر (سرویکو آرتروز یا آرتروز ستون فقرات) اصطلاحی است که در‌واقع، ساییدگی و تخریب غضروف‌های مفاصل در ناحیۀ کمر را شامل می‌شود. این بیماری معمولاً به‌دلیل فرسودگی طبیعی ناشی از سن، آسیب‌ها یا فشارهای مکرر بر روی مفاصل بروز می‌کند. آرتروز کمر می‌تواند باعث درد، محدودیت حرکتی و کاهش کیفیت زندگی شود و نارضایتی افراد را به‌ویژه در سنین بالا افزایش دهد.

نکتۀ مهم دربارۀ این بیماری این است که علل آرتروز کمر مشخص است و با رعایت نکات مختلفی می‌توان از وقوع آن پیشگیری کرد. اگر می‌خواهید بدانید علت کمردردهای شما آرتروز کمر است و یا پزشک متخصص به شما گفته است که به آرتروز کمر دچار هستید، در این مقاله از مجلۀ رهفیت به این موضوع خواهیم پرداخت. بنابراین؛ در ادامه همراه ما باشید تا با علائم و نشانه‌های این مشکل بیشتر آشنا شویم.

علائم آرتروز کمر چیست؟

  • درد ممتد در کمر: دردی یکنواخت و ممتد در کمر که معمولاً در ناحیه پایین کمر احساس می‌شود و می‌تواند به سمت پاها نیز انتشار یابد.
  • سفتی: احساس سفتی در ناحیۀ کمر،به ویژه پس از نشستن یا خوابیدن که باعث خشکی حرکت می‌شود.
  • کاهش دامنۀ حرکتی: در بسیاری از مواقع، فرد ممکن است قادر به انجام حرکات ساده مانند خم شدن یا چرخیدن نباشد و یا با درد و احساس سفتی و خشکی آن را انجام دهد.
  • صداهای مفصلی: ممکن است در زمان حرکت و یا تغییر زاویۀ حرکت، صداهایی مانند “کلیک” یا “خرد شدن” در ناحیه کمر شنیده شود.
  • عوارض عصبی: در موارد پیشرفته، فشار بر عصب‌ها ممکن است باعث بی‌حسی یا ضعف در پاها شود. زمانی که اعصاب پا تحت فشار قرار‌گیرند، می‌توان وقوع آن را به آرتروز کمر نسبت داد.
back arthritis 4

علت آرتروز کمر چیست؟

  • عدم تحرک
  • قرارگیری در وضعیت نامناسب به
  • مدت طولانی
  • افزایش سن
  • عوامل ژنتیکی
  • چاقی
  • آسیب‌های قبلی
  • فعالیت‌های تکراری

راه درمان آرتروز کمر چیست؟

موضوع نگران کننده هنگام ملاقات با پزشک این است که آرتروز کمر درمان‌پذیر نیست. بسیاری از پزشکان همواره توصیه می‌کنند تا با رعایت موارد و نکاتی، از روند پیشرفت آن جلوگیری شود.

مسیر درمان آرتروز کمر برای هر شخص باتوجه به شدت و محل آن متفاوت است و ترکیبی از درمان‌های مختلف برای آن به‌کار گرفته می‌شود.‌ اما به‌طور کلی، درمان آرتروز کمر شامل موارد زیر است:

۱- دارو درمانی

بخشی از مراحل‌ درمان آرتروز کمر، شامل استفاده از دارو‌های مختلف است. این دارو‌ها به‌طور ساعتی و یا روزانه تجویز می‌شوند و باید در یک برنامهٔ بلند مدت استفاده شوند. برای این منظور، داروهای مسکن‌ مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن برای کاهش درد و التهاب، کورتیکواستروئیدها، برای کنترل التهاب، داروهای غضروف ساز، مانند گلوکزامین و کندروئیتین برای بهبود وضعیت غضروف تجویز خواهند شد.

۲- فیزیوتراپی و آب‌درمانی

یک روش درمانی موثر دیگر استفاده از مزایای فیزیوتراپی برای درمان آرتروز کمر است. این برنامهٔ تمرینی شامل فیزیوتراپی و آب‌درمانی است و به‌صورت روش درمانی مکمل برای درمان آرتروز گردن پیشنهاد می‌شود. این روش درمان آرتروز کمر دارای طول درمان است و باید طبق برنامه پیگیری شود. برنامه‌های تمرینی تحت‌نظر فیزیوتراپیست می‌تواند به تقویت عضلات حمایت‌کننده کمر و افزایش دامنهٔ حرکتی کمک کند.

۳- تزریق مستقیم

در مواردی که شدت آرتروز کمر بالا باشد، به‌طوری که فرد دچار اشکالات حرکتی و احساس سفتی در حرکت بوده و انجام فیزیوتراپی ممکن نباشد، تزریق‌های کورتیکواستروئید یا اسید هیالورونیک در ناحیه آسیب‌دیده می‌تواند به کاهش التهاب و درد کمک کرده و فرد را به مسیر درمانی با دارو و یا فیزیوتراپی باز گرداند.

۴- جراحی

در مواردی که آرتروز کمر خیلی شدید است به‌طوری‌که درمان‌های دیگر موثر نیستند، ممکن است جراحی مانند فیوژن ستون فقرات یا تعویض مفصل پیشنهاد شود.

درمان آرتروز کمر

درمان خانگی آرتروز کمر چیست؟

از آن‌جایی که آرتروز کمر یک بیماری مفصلی پیشرونده است، رعایت نکاتی می‌تواند به‌عنوان درمان خانگی آرتروز کمر شناخته شود. رعایت این نکات در برخی موارد می‌تواند باعث بهبود علائم آرتروز کمر شود و در بسیاری از موارد مانع پیشرفت بیماری خواهد شد. درمان خانگی آرتروز کمر عبارت‌ است از:

  • انجام تمرینات کششی برای بهبود دامنهٔ حرکت ستون فقرات با نظر پزشک متخصص
  • انجام تمرینات تقویتی و قدرتی برای تقویت ماهیچه‌ها و کاهش میزان فشار روی آن‌ها
  • استفاده از رژیم غذایی حاوی کلسیم، ویتامین دی و مینرال‌های مورد‌نیاز استخوان
  • پرهیز از انجام فعالیت‌های سنگین و وضعیت‌های تشدید کننده

چطور از آرتروز کمر پیشگیری کنیم؟

بهترین راه برای جلوگیری از بروز چنین مشکلی، رعایت نکات پیشگیری از آرتروز کمر است. برخی از این نکات عبارت‌اند از:

حفظ وزن مناسب

اضافه وزن و چاقی همواره فشار زیادی را به مفاصل بدن وارد می‌کند. بنابراین، بهترین زاه برای کاهش فشار روی مفصل‌ها و ستون فقرات، کاهش وزن اضافی است.

فعالیت بدنی منظم

انجام ورزش‌های تقویتی و کششی به‌طور منظم برای بهبود قدرت و انعطاف‌پذیری حرکات ستون فقرات باید پیگیری شود.

اجتناب از حرکات تکراری

محدود کردن فعالیت‌هایی که شامل حرکات تکراری، مانند خم‌وراست شدن یا فشار زیاد بر روی کمر و ستون فقرات است.

وضعیت قرارگیری صحیح

قرارگیری بدن در وضعیت مناسب در حین نشستن، ایستادن و بلند کردن اجسام می‌تواند در کاهش فشار بر روی کمر و ستون فقرات موثر باشد.

تغذیه مناسب

داشتن یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی ضروری برای استخوان‌ها از بدو تولد ضروری است‌. چرا که مصرف مواد غذایی غنی از کلسیم و ویتامین D به سلامت استخوان‌ها و مفاصل کمک می‌کند و احتمال بروز آرتروز کمر را کاهش می‌دهد.

داشتن یک زندگی عالی در گرو داشتن یک بدن سالم و تندرست است. در موارد بسیاری، علت آرتروز کمر بسیار ساده بوده و افراد با ظاهر شدن علائم آن به فکر مراقبت از خود می‌افتند. حال آنکه پیشگیری از آرتروز کمر به چندین سال قبل از آشکار شدن نشانه‌های آرتروز کمر باز می‌گردد. امیدواریم در این مقاله از مجلهٔ رهفیت توانسته باشید آگاهی خود را در زمینهٔ علل آرتروز کمر افزایش دهید و با رعایت نکات گفته شده، سلامتی و تندرستی خود را بازیابید. در صورت ابتلا به آرتروز کمر می‌توانید از خدمات مجموعهٔ فیزیوتراپی و آب‌درمانی رهفیت بهره‌مند شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آنچه در این مقاله می خوانیم

مقالات اخیر